Валерия Данаилова-кандидат за депутат от партия „Български възход“ Благоевград:Да бъдат финансирани услугите на психолог и психотерапевт е кауза

Липсата на законов регламент, който да гарантира финансиране на психологичната помощ на осигурените по здравната каса, проблем ли е у нас, за разлика от по-голяма част от европейски държави ,които отпуснаха средства ?

-Да проблем е в България. От практиката ми като психолог се сблъсквам с хора , които са лишени от възможност да се възползват от услугите и помощта ни . Всички държави в ЕС , диагностичната , превантивната , консултативната , подкрепяща и т.н. работа на психолозите е изцяло обхваната от системата на здравно осигуряване. Помощта има за цел да подпомогне разходите за психологическа помощ на хората , които в периода на пандемия икономическа криза са се сблъскали с повишена депресия , тревожност , стрес и психологическа нестабилност.

Кое Ви мотивира да се включите в политическия живот в страната и да се кандидатирате за депутат от партията на Стефан Янев „Български възход“ ?

-Да, моята лична кауза –е за обществено финансиране на услугите и това е основната причина да се кандидатирам за депутат, точно от партията на г-н Янев. Когато ми предложиха участие в листата , в първият момент отказах . Аз не съм заставала зад никоя партия до този момент , не вярвам в политиците ,дори и не съм гласувала . Запознах се с целите на партията чрез интервюта и статии на генерал Стефан Янев и може би най – много се припознах в една от тях ,а именно да създаде благоприятни условия за живот в България и да се завърнат българите от чужбина .Повярвах в генерал Янев и в каузите . Личната ми кауза е да станат достъпни услугите на психолог и психотерапевт , да има обществено финансиране , психичното здраве не трябва да се отделя от физическото здраве . Повече психолози в училищата , обществени учреждения и фирми .

Според Вас спешно ли трябва да се внесе законопроект, който да регламентира дейността на психолозите и психотерапевтите?

-Според мен трябва спешно да се реагира и да се внесе законопроект в Народното събрание , който да регламентира упражняването на професията само от квалифицирани специалисти, регистрирани от съсловното Дружество на психолозите в България. Обществото е тревожно и депресирано от всичко , което преживя в последните години , от несигурното време , в което живее .

Коя е основната пречка и защо от 2007 година все още не се приема задължителна регулация на психологическите услуги у нас?

-Една от основните пречки пред приемането на задължителна регулация на психологическите услуги у нас е продължаващото разделение между професионалните гилдии на психолозите и психотерапевтите. В момента у нас има два регистъра на професионалистите в услугите за психичното здраве – на психолозите и на психотерапевтите, както и две асоциации – Дружество на психолозите в България и Българска асоциация по психотерапия. Дълги години двете гилдии работеха заедно за приемането на регулация в сектора, но така и не се стигна до приет от парламента закон. Затова допринесоха и негативни становища от няколко университета и професионални организации и дори предходния законопроект не бе разгледан.
В същото време пазарът на услуги, свързани с психичното здраве, у нас процъфтява, а с това нарастват и рисковете от злоупотреби от страна на неквалифицирани лица. Заради липсата на законова регламентация няма и механизъм, по който осигурените в здравната каса граждани да получават безплатни психологически или психотерапевтични услуги.

Има ли шанс двете гилдии да преодолеят различията по регулацията, и да се регламентира професията „психолог“ в България?

-Има шанс ,когато двете гилдии седнат на маса да преговарят и в крайна сметка се стигне до общ законопроект ,който да гарантира съвместната ни работа. В момента има правен и етичен казус, тъй като двете професии – на психолога и на психотерапевта – са различни, според становището на психотерапевтичната асоциация от 2018 г. Стандартите за обучение и практикуване на психотерапия, прилагани от Европейската асоциация по психотерапия (ЕАП), възприети и прилагани от БАП, са различни от стандартите за обучение и практикуване на психология. Но според мен трябва да се намери механизъм ,за съвместно партньорство, тъй като от това е ощетено българското общество. Системата работи така , личният лекар ако реши да даде направление ще го изпрати при психиатър , който лекува само и единствено с лекарства, което не е правилно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене