Безхаберието води до бедствие – както материално, така и морално

Съзнателно изкачах един ден, за да отшуми емоцията. Положението е тежко. Изключително тежко. Подобна картина не съм виждал през живота си. Единствената снимка, за която набрах кураж да направя е тази. Останалото оставих за себе си. Впрочем, във връзка с нашумелите селфита с кални бани напоследък, мога да ви гарантирам, че страшно много си личи, кой е отишъл да си прави селфи, кой е отишъл да помогне със сърце и душа.

Не, аз няма да съдя никой. Не очаквайте да бъда поредният виртуален експерт, който да посочва виновните. Да обвинява партии, организации, ведомства. Това е бедствие. Истинско бедствие. Както каза бай „Иван“, в чийто разрушен дом, вчера с група приятели опитахме да въведем някакъв ред и да подготвим за следващ етап от възстановяването – „Такова нещо съм виждал само по телевизията“. Бай „Иван“ е шейсет годишен, преживял инсулт. Придвижва се трудно и бавно. Нямам идея как е оцелял след стихията. Било е истинско чудо. Той също не обвинява никой. Разбира, че така е трябвало да стане. И може би е прав. Донякъде. Може би наистина е дело на природата. На катаклизмите, на климатичните промени. Експерти всякакви се изказват напоследък. Може пък и да е човешка грешка. Нехайство, безхаберие. Кой знае? За няколкото часа, които прекарах в с. Богдан не мога да дам категорична оценка и да посоча някой с пръст. Не е и моя работа да го правя. Мога само да предам думите на няколко „селски“ кмета, които разговарях през вчерашният ден. Те са най-близо до хората и същевременно познават държавната машина. Всички те казват едно – най-вероятно, проблемът е в честата смяна на ръководителите на отговорните институции през последната година и половина. Липсата на институционална памет води до безхаберие. А безхаберието води до бедствие. Както материално, така и морално.

А ако има безхаберие, ако има виновни, ако някой не е отпуснал средства, ако някой не е поискал средства, ако някой е отклонил средства – то той трябва да бъде посочен от българските власти. Задължително е! Защото той не е име на партия, структура или организация. Той си има конкретно име, назначен е да изпълнява конкретни функции. И ако е бил просто поредния заплатаджия, назначен от някой по баджанашка линия, то той трябва да понесе цялата строгост на закона. Независимо кой, кога и по каква причина му е дал тази отговорна задача.

Благодаря на всички, които се отзоваха на призива ми вчера! Благодаря на всички, които се включиха днес! Благодаря на всички, които ще помогнат утре! Защото там има още много работа. Тези хора имат нужда от нас. Имат нужда от физическа помощ, имат нужда от храна, вода, лекарства, дрехи. Имат нужда от техника, оборудване. Имат нужда от ремонти на домовете си. Имат нужда от блага дума. Бай „Иван“ обича българската народна и естрадна музика. Цялата му колекция от плочи замина в кладенеца. Грамофона, касетофона и тонколоните също. Обещах му да му намеря нещо, което да ги замести. Защото музиката е нещото, което му топли душата в студените балкански дни. А радиото го държи близо до света.

Днес отново ви призовавам. Ако всеки един от нас, който е годен физически, отдели само един ден от живота си, ще допринесе за бързото възстановяване на домовете. Свикнали сме да очакваме всичко от държавата. Повярвайте ми – държавата има достатъчно работа там. Там е необходима както много тежка техника, така и работна сила. Нито военните, нито която и да е друга институция, която е на терен могат да се справят сами. И нека не забравяме най-важното. Държавата – това сме ние! А обединени сме по-силни.

П. С. През последните няколко дни наблюдавам, как нашите политически опоненти се упражняват за пореден път на наш гръб, включително и лично на моя. По цял ден хвърлят огън и жупел във фейса. Не ги обвинявам, знам че толкова си могат. Гледам, че утре автобусът им ще идва в нашия град. Предлагам им, както са се събрали, вместо отново да фейсят цял ден, да вземат по една лопата и да се качат горе в карловско. Направо с рейса. Ако нямат лопати ще им осигуря. Нямат идея колко полезни ще бъдат на обществото. А аз не само, че няма да им търся кусури, а ще ги адмирирам, ако го направят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене