Гъбарите традиционно не разкриват местата и районите, които обикалят, но констатациите на всички са, че в цялата община сезонът на гъбите е настъпил

На изобилие от гъби в момента се радват в Гоцеделчевско и Гърменско

Изкупвачи прогнозират бум на натравяния, тъй като берачите слагат всичко накуп, а в пунктовете нямат време да отделят ядливите от отровните

Благоевградчани се втурнаха за гъби след обилните дъждове през последната седмица. След слабата реколта през пролетта и сушата през лятото, обилните дъждове през изминалите 10-ина дни създадоха отлични условия за мицела и гъбите тръгнаха отведнъж. През уикенда горичките около града и селата в общината бяха пълни с гъбари, единственият проблем бе как да пренесат набраното.

„Излязох за 2-3 часа и се прибрах със 70 кг манатарка и булка. Гъби има много и всякакви в момента”, отбеляза бившият кмет на с. Мощанец и на с. Покровник Методи Цонев, известен сред приятелите си като запален гъбар. С половинката му цял следобед се занимавали с урожая – една част нарязали за сушене, а друга направо в тавата на печката.

„Навсякъде ги има, но и с гъбари е пълно, затова съветвам всеки да бере само каквото познава. И да не рискува да черпи другите, преди сам да ги е опитал”, съветва опитният гъбар аджамиите. Той отбеляза, че бере само за собствена консумация – за семейството и приятели, и досега не е превръщал хобито си в бизнес.

С приятели обикаля два дни познатите „градинки” и Студенка Георгиева. Дворът зад блока, в който живее в кв. „Орлова чука”, бе зареден със сушилни с плътно нарязана манатарка.

„Вчера само от 9 до 12 часа набрахме по 50 кг всеки, днес беше същото. Но и народът е плъзнал като мравуняк”, коментира Студенка. С компанията проверили за изкупната цена, но като разбрала, че първото качество на манатарката и булката е паднало на 4-6 лв. за кг решили, че е безсмислено да предават, и предпочели да подсигурят с деликатеса фамилиите си за зимата.

„Само боклукът, който изхвърлих, като ги почистих, беше 3 пълни торби”, доволна е от набраното и Лиляна Врабска, която събираше рецепти за консервиране и съхранение на гъби от съседите си в кв. „Еленово”.

Арх. Ралица Каперска показва урожая от около 40 кг манатарка и 10 кг булка, събрани в няколко касетки: „Повече време ми отне да ги пренеса до колата, отколкото да ги набера. Отлично качество са. Излязохме на разходка с детето за около час и добре че тя беше с мен, защото сама нямаше да се справя”, откровена е майката на 6-годишната Анжи.

Гъбарите традиционно не разкриват местата и районите, които обикалят, но констатациите на всички са, че в цялата община сезонът на гъбите е настъпил.

Изкупвачи от пунктове в региона коментираха, че тук все още е сравнително спокойно в сравнение с колегите им в Родопите и други места, където цяло лято има изобилие от гъби. В Благоевградско се изкупуват манатарка и  булка, като добре разтворените се таксуват като трето качество и се плащат от 50 ст. до левче за килограм. Изкупвачи напомниха, че цените се диктуват от големите фирми за преработка на суровината и при такова изобилие цените падат. В Ракитово завчера първото качество манатарка се изкупувало за 3 лв./кг, а следващия ден затворили пункта. Причината е, че един човек предавал по 150-200 кг на ден и пунктът се изчерпал като възможности за обработка и съхранение на такива количества.

На изобилие от гъби в момента се радват и в районите на Сандански, Петрич, Разлог, Добринище, Гоце Делчев, Гърмен и Дупница, обясниха изкупвачи и прогнозираха, че трябва да се очаква бум на натравяния с гъби в близките дни. „Проблемът е, че като чуят, че някои изкарват хубави пари, всички се юрват да берат, на едно място слагат всичко, каквото им попадне пред очите, и после очакват ние да си губим времето да отделяме ядливите от отровните”, обясниха работещи в изкупвателни пунктове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене