Зловещо бракониерство в Пирин – отрязаха главата на дива коза, оставиха трупа

На територията на Национален парк „Пирин” бе извършено поредното демонстративно и безпрецедентно бракониерство на дива коза, който е защитен вид дивеч.

Призори вчера на туристическата пътека между върховете Кутело и Вихрен бе намерен труп на мъжки индивид. Входната рана по тялото показва, че животното е застреляно с карабина, а отрязаната глава е доказателство за намерението да бъде ползван единствено трофея, а не и месото. Това подсказва, че убийците са материално обезпечени и тяхна цел са рогата. По думите на открилите трупа алпинисти разрезът е направен изключително прецизно и гладко. Предполага се, че убийството на дивата коза е извършено по тъмно от лица, подпомагани от местни хора.

Действията на Национален парк “Пирин”
Обърнахме се за потвърждение на информацията за престъпното деяние към директора на Национален парк „Пирин” Валери Мечев. Той потвърди, че е запознат със снимките, които бяха качени в социалните мрежи. Веднага след като е научил за потенциалното бракониерство е изпратил екип към предполагаемото място на убийството, от който се очаква потвърждение на информацията.

Това не е първи случай на посегателство към този вид
Припомняме, че в национален парк „Централен Балкан” в края на миналата година също бе регистриран случай на бракониерство на две диви кози, извършено от хеликоптер, като разследването по случая продължава.

Дивата коза е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, като е включена в два от списъците за защита – Приложение 2 и Приложение 3, но тя е и обект на лов на квотен принцип по реда на изключенията, като специална комисия определя квотите ежегодно и за всяко едно животно се издава надлежно разрешително. Ловът в Национални паркове е абсолютно забранен, като убийството на дива коза като защитен вид се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв. Също така по чл. 53 от Наказателния кодекс и чл. 129 от ЗБР на установените извършители се отнема оръжието, както и превозното средство. По ЗЛОД бракониерите, ако са редовни ловци, губят правото си на лов за срок от 3 години

НЛРС-СЛРБ остро осъжда подобни деяния и настоява за законодателни промени, които да утежнят наказанията за бракониерски действия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене