На лъжата краката са къси, са казали старите хора. А тези на Кирил Петков направо са по-ниски и от калта, заринала Карловско след библейския потоп

Грозната лъжа на Киро, че цяла сутрин е помагал на пострадалите от наводненията в село Богдан (СНИМКИ/ВИДЕО)

 

На лъжата краката са къси, са казали старите хора. А тези на Кирил Петков направо са по-ниски и от калта, заринала Карловско след библейския потоп.

 

Поредната лъжа на бившия премиер стана достояние за широката публика благодарение на журналиста, патриот и основател на Пътуващото читалище „Бащино огнище“ Ивайло Шопски. Заедно с група доброволци от Фондация „Общность Съ Идеалъ“ Шопски е в село Богдан, където разчистват затлачените с кал и дървета дворове на пострадалите си сънародници.

Там, на вчерашния национален празник – Деня на съединението на България, „разцъфна“ с тениска на „Продължаваме промяната“ и нейният съпредседател Кирил Петков. Както ПИК съобщи по-рано днес Шопски влезе в лют спор с Петков, в който го обвини, че е пристигнал на мястото на трагедията само за да се снима предизборно.

Шопски засне и видео с Петков, в което лидерът на „Промяната“ изтъква, че „цяла сутрин е с лопатата“ из дворовете на пострадалите местни жители.

Истина ли е това?

Макар бившият участник във „Фермата“ да качи в личния си профил във Фейсбук видеото тази сутрин, срещата му с Петков е заснета вчера. Това става ясно от думите на самия експремиер, който моли събеседника си за смирение поне на празника на Съединението.

Как всъщност започна денят на Кирил Петков на Съединението?

Вчера, 6 септември, Петков пристигна в градинката „Кристал“ като част от програмата му за празника. Това се случи малко преди 10.30 ч. Петков остана там до 11.30 ч., през което време разговаря със съмишленици, с медии, поднесе цветя на паметника на Стефан Стамболов, позира за снимки пред фоторепортерите, дошли да отразят събитието.

Въпрос без повишена трудност

Бърза справка на ПИК в Google Maps показа, че разстоянието от София до Богдан, което се намира на 148 км. от столицата, се взима с кола за около два часа. Което означава, че Петков е пристигнал в потопеното карловско село най-рано в 13.30 ч.

Е, възможно ли е Кирил Петков цяла сутрин да е ринал с лопатата в Богдан и същевременно да е бил в градинката „Кристал“?!?

Виновна ли е „Промяната“ за бедствието?

След като водната стихия потопи Подбалкана, заваляха и обвинения към доскорошните управляващи.

През уикенда бившият изпълнителен директор на „Напоителни системи“ АД Снежина Динева обяви, че кабинетът „Петков“ е е отрязал с лека ръка пари от Брюксел, предвидени за предотвратяване на бедствия заради прословутия проект за батериите.

Министърът на земеделието Явор Гечев също намекна за това, но в интервю за БНР посочи и още една причина. „Редица правителства, включително предишното служебно и правителството преди него, имаше сериозни средства – около 1 100 000 000 за напояване и отводняване. Но заради жалби на екологични организации преди всичко, включително в Брюксел, за нарушаване на местообитания или други съображения, всичките тези средства бяха спрени и ги няма в крайна сметка във финансовия план“.

Ивайло Шопски и четата му от Фондация „Общность Съ Идеалъ“ помагат на жителите на Богдан от два дни. Той сподели и още снимки, с които илюстрира обстановката в селото:

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене