В Брежани пак ще ухае вкусно на печени кестени

Единадесетият празник на брежанския кестен и тази година ще събере всички, обединени от родното Брежани и от богатството на природата, създала най-вкусните кестени в страната.

Ухещото събитие ще е на 15 октомври, а началото е в 10.30 часа с откриването на традиционната кулинарната изложба на дамите от селото и северномакедонския град Делчево. Площадът ще се изпълни с аромата на вкусни ястия, повечето от които ще са приготвени по уникални рецепти с кестени. Ще продължи и традицията да се предлагат печени кестени по „италиански“. Програмата ще продължи с празничен концерт с участието на Женска певческа група при читалището в село Брежани, Ансамбъл за народни песни и танци при КУД „ Гоце Делчев“ – Северна Македония, Ансамбъл за народни песни при ЮЗУ „ Неофит Рилски“ – Благоевград и оркестъра на Панчо Иванов от Гоце Делчев.

За 11-и път празникът на брежанския кестен ще събере хора отблизо и далече, ще се съберат близки и роднини, стари приятели, ще седнат на една маса под уханието на печени кестени, гарнирани с младо вино, ще дегустират майсторските пити и ястия на домакините от Брежани и от Делчево, ще чуят песен, ще се хванат на дълго хоро.

Празникът се организира с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Югозападно държавно предприятие.

В навечерието на празника, на 14 октомври, от 18,00 часа в картинната галерия на сдружението ще има със световноизвестната българска писателка Здравка Евтимова, която ще представи новата си книга „Резерват за хора и вълци“.

„Нека показваме времето в истинската му дълбочина, нека престанем с опитите да мамим. Лъжем ли някого, в крайна сметка излъганите сме самите ние. Проявяваме ли агресия, в края на краищата самите ние ставаме жертва на агресия“, категорична е писателката.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене