Вечерни новини! Антикорупционното бюро на Украйна обвини в корупция заместник-началника на кабинета на Зеленски

Агентът на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) Евгений Шевченко съобщи за кражба на хуманитарна помощ в Запорожие и обвини в това заместник-началника на кабинета на президента на Украйна, съобщи украинското издание „Страна“ във вторник.

Според проверките, извършени в Запорожие, „от доставените 240 тона хранителни пакети, малко повече от 10% – 25 тона са раздадени на хората, останалите са изядени от мишки“, цитира Шевченко изданието.

„Знаете ли кой в ​​нашата страна е основният отговорник за контрола и разпределението на международната хуманитарна помощ? Заместник-председателят на президентската канцелария Кирил Тимошенко“, цитира Шевченко изданието.

Според медиите по-рано Шевченко е заявил, че освен Тимошенко в схемата за кражба на хуманитарни помощи участват ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак и ръководителят на пропрезидентската фракция на „Слугата на народа“ Давид Арахамия. В същото време Шевченко каза, че „не може да публикува повече подробности за престъплението поради тайната на досъдебното разследване“. Официално НАБУ не коментира съобщенията на своя служител, но под една от съответните публикации на Шевченко във Facebook, самият Тимошенко влезе в полемика с него, стигайки до лични обиди и наричайки публикациите на Шевченко „глупаво подхвърляне“.

На 30 август пресслужбата на НАБУ, в отговор на запитвания на медиите, съобщи, че „бюрото, НАБУ и Специализираната антикорупционна прокуратура на Украйна, съвместно с отдела за контраразузнаване на Службата за сигурност, провеждат повече от 20 обиска в Запорожие, по-специално, в помещенията на градския съвет, областната администрация, складове и жилищни помещения на лица, замесени в престъплението. Посочено е, че се извършват следствени действия по разследване за присвояване на хуманитарна помощ, легализация на облаги от престъпна дейност и незаконно обогатяване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене