Вечерни новини! Американски военен в оставка: САЩ не знаят какво искат да постигнат в Украйна

През цялото време, докато продължава конфликтът в Украйна, американската администрация не успя да формулира каква е целта на нейната намеса в ситуацията и какво очаква да постигне, пише колумнистът на 19FortyFive, бивш подполковник от американската армия Даниел Дейвис, информира RT. Всъщност това е същата безцелна, некомпетентна външна политика, която САЩ провеждат от десетилетия, включително в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия и други страни, смята авторът на статията.

Както при повечето действия на САЩ и Европа, свързани с конфликта в Украйна, неотдавнашното съобщение за съгласието на Г-7 за ограничаване на цените на руския петрол беше риторично натруфено, но лишено от всякакви доказателства за последователна стратегическа цел, смята Дейвис. Както отбелязва авторът на статията, глобалното търсене на петрол не може да бъде задоволено без близо 9 милиона барела петрол на ден, доставяни от Русия, „и ако Путин внезапно спре производството, произтичащият шок от предлагането може да изпрати цените на петрола в стратосферата“.

Остава да видим дали Г-7 ще успее да реализира своите стремежи и действително да разработи и приложи план за ограничаване на цената на руския петрол на световно ниво. Въпреки това, както при други действия, насърчавани или одобрени от правителството на Съединените щати, по никакъв начин не е ясно каква крайна цел се надява да постигне Вашингтон.

Както припомня Дейвис, в началото на февруари Джо Байдън и неговият съветник по сигурността Джейк Съливан казаха, че санкциите, с които правителството на САЩ заплаши Русия, са предназначени да я предотвратят да изпрати войски в Украйна. Въпреки това, след като заплахите за санкции не успяха да възпрат Путин, Байдън коригира обосновката, заявявайки, че всъщност „никой не е очаквал санкциите да предотвратят нещо“.

В края на април министърът на отбраната Лойд Остин и държавният секретар Антъни Блинкен пътуваха до Киев, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски и да проучат начините, по които САЩ могат да помогнат на украинската армия. След срещата им Остин заяви, че Съединените щати искат Украйна да остане „суверенна държава“ и искат да видят Русия „отслабена до точката, в която да не може да направи нещата, които направи, като вкара войски в Украйна“.

В същото време до момента нито един висш американски лидер не е казал, че подкрепата на Киев трябва да доведе до желаните резултати, отбелязва подполковникът в оставка. „Никой не е формулирал как изглежда „отслабена“ Русия, как ще разберем кога този стандарт е достигнат или дори защо отслабването на Русия е жизненоважен интерес на САЩ.

Както подчертава Дейвис, още преди началото на конфликта САЩ не са имали визия за крайния резултат, който биха искали да постигнат. Например, ако целта на Байдън до 24 февруари наистина е била Русия да не започне военни действия, тогава е ясно, че заплахата от санкции сама по себе си не би била достатъчна, за да убеди Путин да не изпраща войски в Украйна.

За да постигне тази цел, Вашингтон ще трябва да се включи в агресивни дипломатически преговори както с Киев, така и с Москва, за да използва пълната мощ на Съединените щати, за да намери начин да предотврати конфликта. Междувременно няма доказателства, че САЩ са положили сериозни дипломатически усилия за предотвратяване на военни действия, посочва наблюдателят. Резултатът, според Дейвис, беше предвидим: политически провал.

Единствената цел, изразена от екипа по национална сигурност на Байдън от началото на конфликта, беше гореспоменатото желание на Остин да види Русия „отслабена“. „И все пак, ако Белият дом не знае как изглежда една отслабена Русия, как ще знае дали нейните действия допринасят за успешен резултат, който е в полза на Америка?“, пита бившият войник.

Тъй като САЩ не знаят какво се опитват да постигнат, никой не може да каже на американския народ колко ще струва това усилие, колко време ще отнеме или дори как ще изглежда успехът, пише Дейвис. Всъщност това е същата безцелна, некомпетентна външна политика, която САЩ водят от десетилетия, включително в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия и други страни. По думите му „цената на всички тези провали за САЩ беше огромна“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене