Генералният секретар на НАТО поздрави българските военнослужещи за празника

„Позволете ми най-напред да отдам почит на всички мъже и жени в униформи в България в този ден, в който се чества храбростта и важността на Българската армия и военнослужещите. Свидетели сме как в целия Алианс и в България военнослужещите имат ключова роля като подкрепят усилията на обществото в битката срещу кризата с коронавируса. Здравните служби са на фронтовата линия в битката, но военнослужещите им помагат с полеви
болници, граничен контрол, дезинфекция на обществени места, както и с въздушен транспорт, с анспортирането на оборудване”, заяви в интервю за БНТ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от МО.

„Бих искал да ви поздравя за цялостния ви принос към мисиите и операциите на НАТО, както и за това, че сега инвестирате повече в отбрана. Всичко това се оценява високо и допринася за общата сила на НАТО и за факта, че сме заедно в усилията за предотвратяването на конфликт”, подчерта генералният секретар на НАТО.

По думите му съюзниците от НАТО оказвали подкрепа един на друг и НАТО координирал тези усилия.  България се възползвала от способностите за транспортирането по въздуха на важно медицинско оборудване, което помагнало в битката с COVID-19. Така военнослужещите подкрепяли здравните институции. „Прекрасно е да видим такова тясно сътрудничество”, добави Столтенберг.

Той подчерта, че основната отговорност на НАТО била да гарантира, че тази криза в здравеопазването нямала да се превърне в криза на сигурността. „Ние ежедневно осигуряваме надеждна отбрана и възпиране, поддържаме готовност на силите си, продължаваме с разполагането в източната част на Алианса, включително засилено присъствие в района на Черно море и българските военни части и България са важна част от този процес”, каза още генералният секретар на НАТО.

Организацията на Северноатлантическия договор поздрави българските военнослужещи по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия и като сподели поздрава на Постоянната делегация на Република България в НАТО в социалните мрежи. „Днес отбелязваме Деня на храбростта при необичайни обстоятелства и на първа линия в борбата с COVID-19 са нашите медици, включително военните ни медици. Благодарим ви”, акцентира в съобщението българската делегация. „Гордеем се, че изпълнявате достойно своите задължения в съюзнически учения, мисии и операции на НАТО. Пожелаваме светъл празник на всички”, се казва още в поздравлението.

Специален поздрав към българските военнослужещи отправи в социалните мрежи  Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа като  акцентът бе поставен върху приноса на България към операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” и към сигурността на Черноморския регион.

Поздравления към Българската армия публикуваха още и Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир и Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене