С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбеляза 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбеляза 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Той се състоя пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, на пл. „Георги Измирлиев“ в областния център.

В знак на почит и признателност глава сведоха Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Николай Шушков, областен управител на Благоевград, заместник-председателят на Общински съвет Георги Корчев, представители на духовенството, на културни институции, на политически партии, общественици, граждани.

Ритуалът започна с химна на Р България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград. Бяха припомнени и исторически факти за делото на предците ни от Ивана Дякова, водещ на церемонията и организатор в направление „Култура“ към Община Благоевград.

На днешната дата – 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя.

Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене