Вечерни новини! Заради високата инфлация и цените на материалите оскъпяват строителните договори без таван

Общественото обсъждане е 14 дни

Индексацията на строителните дейности, извършени след 30 юни 2021 г., ще бъде без таван. Това е заложено в новата Методика, публикувана на сайта на строителното министерство за обществено обсъждане. Предходният вариант на документ гласеше, че работата по старите строителни договори може да се индексира с максимум 15 на сто, но тъй като инфлацията вече е по-голяма, а оскъпяването на строителните материали е средно 60 на сто, методиката е променена.

В документа не се ограничават и действието на актуализацията и тя ще е валидна не само за строителните дейности, които тепърва се извършват, но и за всички фактурирани за този период работи, свършени от строителните компании. Контрактите, които могат да бъдат индексирани са всички, за които оферти са подавани след 31 декември 2020 г.

Липсата на индексация бе една от причините фирмите от сектора да отказват да изпълняват сключени договори, чиито цени са се увеличили в пъти от момента на кандидатстване до времето, в което се възлагат реално. Заради проблема страната рискуваше да изгуби еврофинансиране, а общините да не могат да изпълнят програмите си за обновяване на пътна и водна инфраструктура.

Общественото обсъждане на методиката, публикувана от строителното министерство, е 14 дни, а съкратената процедура е заради повишаващата се инфлация, се казва в доклада на служебния регионален министър Иван Шишков до Министерски съвет. „От началото на 2021 г. сме свидетели на прогресираща инфлация в цените на производител в целия промишлен комплекс. Към 31.12.2021 г. общият индекс на цените на производител в промишлеността бележи ръст от 33.7 пункта спрямо стойностите към 31.12.2020 г. (от 109.4 на 143.1), което свидетелства за инфлация от 30.78 %. В средногодишен план инфлацията в промишлеността през 2021 г. спрямо 2020 г. е 16.36 %.“, пише още в обосновката на Шишков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене