Ловците на Благоевград празнуваха със събор

Повече от 800 ловци, риболовци, техните семейства и симпатизанти от ловните дружинки в общините Благоевград и Симитли тази година отново си дадоха среща на поляните на крайградския парк “Бачиново”.

Съборът беше открит с химна на горноджумайските ловци и държавния химн, следвани от парад на ловните знамена на 17-те съставни ловни дружинки.

Тържествен водосвет на знамената беше извършен от Неврокопския митрополит Серафим. Почетни гости на събора бяха кметът на община Симитли –Апостол Апостолов, председателят на Контролния съвет на НЛРС-СЛРБ Стойчо Гергьовски, директори и ръководители на отдели в горските стопанства в Благоевград и Симитли, председатели на ловни сдружения в страната.

В емоционалното си приветствено слово до участниците в събора дългогодишният председател на ЛРС-Благоевград Иван Василев топло и дружески приветства гостите на събора.

”За щастие – заяви Василев – ловът все още не е забавление само за избрани, а е достояние за всички, които ценят и спазват законите и правилата за ползване на природните ресурси. Аз не се съмнявам във вашия ловен морал и загриженост за дивечовото богатство”

Иван Василев посочи още, че няма друга патриотична е екологична организация, която да се грижи толкова отговорно за опазването на природата и екологичното равновесие. Той честити празника на съборяните и пожела лично и семейно благополучие на всички членове на сдружението и слука през новия ловен сезон.

Бяха прочетени и два поздравителни адреса до участниците в събора – от председателя на УС НЛРС-СЛРБ Васил Василев и от Клуба на запасните офицери и сержанти.

На гостите бяха раздадени единадесет казана с курбан чорба, приготвена от главната готвачка Фимка Павлова. На всички маси атмосферата беше празнично приповдигната с много тостове, шеги, закачки и пожелания за здраве и успешен ловен сезон.

За празничното настроение се грижеше добре подбраната музикална програма на детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Пиринска китка”.

Все пак най-радващо е, че съборът както в миналото, така и сега традиционно се посещава и от членове на семействата на ловците. Веселбата на поляните в парк „Бачиново” продължи до късно и отекваше до близките върхове на Рила.

Кузман Петров

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене