Без категория

Теодосий Спасов: Всеки, който свири на кавал, иска да бъде Теодосий Спасов

 

  Без име

  В първите години в музикалното училище Теодосий се чудел дали да продължи. Днес изпълнители от цял свят си купуват български кавал и се учат да свирят като него.

 

            „Всеки, който свири на кавал, иска да бъде Теодосий Спасов.“, споделя световно известният музикант. На най-големите сцени по цял свят днес кавалът на българския изпълнител разказва за красотата на родната музика, за уникалната ни природа и за българския дух, кани всички хора по света да се докоснат до това, което имаме.

„Българската публика е сред най-специалните в цял свят. Трудно е да я овладееш, доста е недоверчива, малко капризна, но когато успееш да ангажираш вниманието й, ти се отблагодарява.“, смята Теодосий. Най-благодатната публика според него е полската, която слуша триизмерно – с душа, със сърце и с ум.

„Хората се чудят какво има в тази наглед проста дървена пръчка, че издава такива вълшебни звуци. Поглеждат вътре и малко се разочароват, когато виждат, че няма нищо.“, разказва Теодосий. Българският кавал е уникален, а родната ни музикална традиция произхожда от тракийската. Днес този инструмент е популярен по света, а много музиканти си купуват кавал и се учат да свирят на него. Според Теодосий Спасов кавалът дава възможност на всеки музикант да приложи в него своята магия и затова всеки инструмент звучи различно. „Музиката и кавалът са като игра, която никога не свършва и ми дава неограничени възможности за забавления.“, споделя кавалджията, който омагьосва със своите изпълнения публиката по цял свят.

В началото мечтите на музиканта съвсем не били така смели.  Дори в първата година в музикалното училище в Котел той се двоумял дали да продължи или да се върне в гимназия в родния си град в Добруджа. Окуражили го неговите родители, които желаели той да продължи музикалното си образование.

Днес Теодосий Спасов разнася музикалната слава на България по цял свят, а проектите му събират най-популярните артисти от различни националности.

На 28 октомври от 18.30 часа в зала „П. К. Яворов” в Благоевград Теодосий Спасов ще представи своя авторска музика, както и произведения от български композитори заедно с музикантите от КО „Орфей“ с диригент Райчо Христов.

Последните му срещи с публиката в Благоевград са били през 90-те години – на телевизионния фестивал „Златна антена” и на откриването на университета. „С нетърпение очаквам новата ми среща с моята публика в този хубав град.“, споделя Теодосий Спасов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене