Кадрови промени в „Гранична полиция“ заради връзки с каналджии

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди били връщали по 1000 души на ден, вчера били под 500

Според служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  има резултат от приложените мерки за спиране на мигрантския натиск.

Той и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов посетиха българо-турската граница в района на Елхово.

„Мигрантският натиск намалява по малко. Цяла седмица интензивно се работи с каналджиите. По отношение на тях сме обявили война. С цялата сила на полицията събрахме информация от всички служби, имащи отношение към този въпрос. Направихме списък с лицата, занимаващи се с тази дейност и цяла седмица се работи активно с тях. Вече дори изтичват обратни информации, че това ги е респектирало и силно е затруднило дейността им“, заяви МВР шефът.

Той обясни, че мигрантския натиск е бил около 1000 души, върнати на ден, а за изминалото денонощие те са малко над 500.

След последните случаи на незаконно преминаване на границата от бежанци, от военното ведомство изпратиха над 300 служители, както и техника на границата с Турция. Към охраната са включени безпилотни летателни апарати и дронове.

Според Иван Демерджиев по-сериозна намеса от Турция би ни помогнала. Южната ни съседка обаче отделяла огромен ресурс да охранява границите си с Афганистан. „Нашата цел е да върнем голяма част от тези сили по нашата граница”, обяви вътрешният министър.

Текат вътрешни проверки. Събрали сме данни и от ДАНС, и от нашата Вътрешна сигурност, и от всички служби за случаи, в които имаме съмнения да са замесени наши полицаи. Ще бъдат предприети мерки буквално в следващите дни. Ще има рокади, ще има и лица, по отношение, за които ще се предприемат наказателни производства”, каза още той.

В следващите дни ще има смени в регионалните дирекции на „Гранична полиция“ заради връзки на служители с трафик на мигранти, обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той уточни, че инспекторите от „Вътрешна сигурност“ са събрали данни за различни хора от средния ръководен състав. Разследването започна след смъртта на двама полицаи в Бургас, при опит да спрат автобус с нелегални мигранти.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене