Кабинетът ще плаща по 24 лв. на ден на работник в затворен бизнес

Нова форма на подкрепа за затворени предприятия в коронакризата обмисля правителството. „Имаме готовност за всички сектори, не само заведенията, да предложим до 2-3 седмици нова мярка в подкрепа на работниците. Идеята е те да получават двойния размер на минималното обезщетение за безработица от 12 лв. – или 24 лв. на ден, за всеки ден, в който бизнесът е бил принуден да затвори“, коментира пред БНТ социалният министър Деница Сачева. Мярката още не е доизчистена, предстои да се консултира със социалните партньори. Нужно е и одобрение от ЕК. Няма яснота в какъв времеви хоризонт ще се прилага мярката и с какъв общ бюджет.

Нови мерки за подкрепа са възможни и в сектора на здравеопазването. Правителството обмисля дали да разшири подкрепата за лекарите на първа линия, като я насочи и към специалистите от доболничната помощ и джипитата. За тази подкрепа досега по линия на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са предвидени 120 млн. лв., предстои да заделим още 45 млн. лв.“, коментира Сачева.

Правителството бе остро критикувано за неефективността на първоначално предложената схема за подкрепа на работещите в ударени от кризата предприятия 60:40, като в последствие мярката бе променена и удължена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене