Неврокопският митрополит Серафим отслужи празнична служба в благоевградски храм

Втори храмов празник отбелязва в деня, в който се почита св. Симеон Стълпник, църквата „Свети Димитър“ в благоевградския квартал „Струмско“. Празничната служба бе водена от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в днешния ден, в който по стародавна традиция се отбелязва и началото на новата църковна година.

По традиция всяка година, още от стари времена, в храма в квартал „Струмско“ се почита паметта на св. Симеон Стълпник, каза за БТА митрополит Серафим. Предание разказва, че през 12-13 век на това място е имало манастир, посветен на светеца. Тъй като преданието се е запазило сред местното население, всяка година на 1 септември в църквата в благоевградския квартал се отбелязва втори храмов празник, посветен на св. Симеон Стълпник.

Преди няколко години храмът „Св. Димитър“ е разширен чрез допълнително застрояване и в южното разширение е изграден параклис, посветен на св. Симеон, а старата традиция архиерейското богослужение на този ден да е в храма в квартал „Струмско“ бива продължена, посочи митрополит Серафим.

За св. Симеон Стълпник, чиято памет почитаме днес, Неврокопският митрополит посочи, че е удивителен светия, положил началото на особен вид подвижничество в църквата – стълпничеството. Монасите се отделят в пустинно място, където се отделят от света в малки, тесни и високи кули, наречени стълбове, с малко стълбище и килия, където да пребивават и да се молят денонощно.

Свети Симеон е живял 80 години на такъв стълб и почива на възраст над 100 години, допълни митрополит Серафим. Той посочи, че светецът е проявявал изключително търпение, но и изключителна любов и грижа към хората, които са отивали в подножието на неговия стълб, за да ги поучава и наставлява.

Митрополит Серафим отправи словата „да имаме молитвите на св. Симеон, да бъде наш закрилник и не само да се удивляваме на такива подвизи, но и да помислим какво можем да направим ние да се издигнем малко повече“. Може би няма да построим и ние като него стълб, на който да се качим да живеем, но в духовен смисъл можем да изпълняваме Божиите заповеди и да израстваме духовно, допълни водачът на Неврокопска епархия.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене