Областен град без денонощна аптека – проблем, който стои от години пред благоевградчани

От години наред местната власт в Благоевград е изправена пред сериозен проблем, който някак остава неглижиран във времето – липсата на денонощна аптека. В 21 век, в голям областен град няма нито една аптека, която да е с 24-часов работен ден.

След многократни сигнали и жалби от жители на общината, аптека „Марешки“ освободи общинското помещение на ул. „Арсени Костенцев“ 6, което по договор с община Благоевград трябваше да се ползва срещу ангажимента за денонощно обслужване на граждани, нуждаещи се от лекарства. Вместо денонощна аптека обаче благоевградчани получаваха такава, която работеше от време на време, а служителите й бяха с крайно грубо и арoгантно отношение към клиентите, които в лошо здравословно състояние чакаха с часове наред за лекарствата си.

Темата за спешната нужда от денонощна аптека влезе и в Общиснки съвет Благоевград, но отново проблемът остана без решение. В крайна сметка „Марешки“ просто се измести в помещение на същата улица на няколко метра от старото, а гражданите продължиха да бъдат принудени да търсят спешни лекарства за децата си из Фейсбук групите. Така неволята научи благоевградчани или да се презапасяват с всякакви лекарства, или да си помагат сами едни на други, като многократно се разменят лекарства от врата на врата.

Тежкото положение бе леко смекчено, като се поставиха няколко вендинг автомата на ключови места в града, но за съжаление те няма как да обхванат по-широк спектър от лекарствени продукти, от които гражданите имат спешна нужда.

Единствено решение на проблема би се намерило в предоставяне от местната власт на по-благоприятни условия, при които определена верига да пожелае да отвори денонощна аптека. Търсещи изход от ситуацията, благоевградчани се обединиха и в онлайн петиция. Ето и какво пише Адриана Топурска, която е нейния създател:

В Благоевград няма денонощна аптека. Решението, дали една аптека да работи и през нощта, може да бъде взето само от нейния собственик или управител. Това е бизнес решение, което почива повече на пазарни, отколкото на някакви други принципи. Аргументите на фармацевтите в града са ясни – няма достатъчно продажби през нощта, така че да бъде оправдана нощната смяна. Няма и кой да се навие да я покрива.

Нуждата от лекарства, обаче, си остава. И тежестта ѝ идва не толкова от количеството на клиентите през нощта, а от спешността на случаите. Това е едно от онези неща в живота, които не ни вълнуват особено, докато ние или наши близки не бъдем засегнати лично.

Можете да подкрепите петицията на следния адрес: https://www.peticiq.com/373540

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене