Над 2000 души се веселиха три дни и три нощи на земляческа среща в Бараково

На пейка пред къщата си 76-годишната Вергина Везенкова още в първия ден на събора – петък, седна с двете  си приятелки, живеещи до площада на селото – 84-годишната баба Гинка Развигорова и Гинка Стоева и се радваха на дошлите в селото съборяни. Баба Гинка Развигорова е бурановка, дошла снаха в Бараково, а сега за нея се грижи синът й, който живее в Благоевград. Адашката й Гинка Стоева е от благоевградския квартал „Еленово”, но дошла да живее в Бараково. Вергина Везенкова също е благоевградчанка, но отдавна живее в селото. Тя сподели, че децата й от дълги години живеят и работят в Испания и за събора не са могли да се приберат. „Много са съзнателни, един ден не са останали без работа“, се похвали леля Вергина, която се гордее със своя внук, който се върнал от чужбина, изучил висше, оженил се и работи в Благоевград. Сега той е опората на своята баба.

Трите жени бяха в настроение, хапнали и кебапчета по левче, а не по 1, 50 лв., както останалите съборяни, защото бяха дали ток на скараджиите. И трите пенсионерки похвалиха кмета на селото Стойчо Стойчев, че се грижи за хората.

С първите съборяни в Бараково в петък още бяха дошли и Рилка Андонова с внучката си Ивана и приятелката си Спаска Терзийска.

“В Бараково се прави най-големият събор в цялото Рилско корито, защото сме най-близо до Благоевград и всички граждани на Бараково и всички пришълци от Благоевград сме тук. За разлика от други села, бараковци не сме се пръснали по-далеч от Благоевград”, заяви Рилка.

Гости на бараковския кмет Стойчо Стойчев бяха колегите му – кметът на община Кочериново инж. Иван Минков със съпругата си Красимира и заместниците си, кметът на село Мурсалево – Юри Ковачев, на Фролош и Цървище – Виолета Райнова, на Пороминово – Кирил Калинков, на Стоб – Георги Ставрев.

Доволен от веселбата, кметът Иван Минков покани всички и на  последните два събора в общината за тая година – в Крумово на 10 септември и в Кочериново на 24 септември.

На събора се веселиха и ветеринарният техник от Кочериново Гошо Ценев с половинката си, детската учителка Владислава Асенова. Кочериновецът Петър Бицов дойде със семейството си и приятели от село Мурсалево, майка му Гергана Бицова бе сред късметлийките, снимали се с любимия си певец Янко Неделчев.  Червенокосата бизнесдама от Бараково Дафи Панчева, чието хоби са автомобилите и е най-атрактивната дама автомонтьор в Благоевград, превключи с приятелки на четвърта скорост на кръшно бараковско хоро. Дафи Панчева има къща в Бараково, нейният род по майчина линия е от Шушковите. Дядо й Кирил Шушков е бил главен счетоводител на времето и на община Рила,  и на общината в Кочериново.

На събора се веселиха и много хора от всички села на общините  Кочериново и Рила. Танцуващата и пееща скараджийка от Бараково Деси Демирева и съпругът й изпекоха най-вкусните кюфтета и кебапчета.

За опазването на обществения ред и организирането на паркирането на десетките автомобили, превзели улиците на Бараково на празника, се погрижиха служителите от  РУ на МВР в Рила.

Лалка Иванова поведе първото бараковско хоро на събора

ДЕНИ МИЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене