Автентична, домашна, с отношение и подход към продукта и детайла… селото привлича все повече кулинарни туристи

Охиро – новата кулинарна дестинация на неврокопчани!

Охиро или Ѐлес или Елис или Лисе е село в Република Гърция, дем Неврокоп. Селото е разположено на 7 километра южно от демовия център Зърнево (Като Неврокопи) в центъра на Елеската котловина в подножието на хълма Коджатепе. Край него е разположен понорът Елеските дупки. От центъра на град Гоце Делчев до селцето са точно четиридесет минути път през ГКПП „Илинден“.

По данни на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година в Елес има 336 българи екзархисти. В селото функционира начално българско училище с 1 учител и 9 ученици. Днес това селце се е превърнало в истинска кулинарна дестинация за жителите на неврокопския край. В центъра на Охиро или Елес има две уютни и страхотно аранжирани ресторантчета – механи, които eклектично са вплели и старобyлгарския и гръцкия стил в едно.

Печено агнешко с хрупкава коричка

Същото е положението и в кухнята която предлагат. Автентична, домашна, с отношение и подход към продукта и детайла… селото привлича все повече кулинарни туристи, които са готови един път седмично, а има и хора през вечер да посещават селото за да се насадят на уникалното кулинарно изживяване предлагано там.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене