„Булгаргаз”: Увеличението на газа за септември ще бъде по-голямо от първоначално заявеното (ВИДЕО)

КЕВР обсъди предложението за поскъпване на газа за септември

На открито заседание от 10:30 ч., КЕВР обсъди доклада относно заявление от „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цена на газа за месец септември 2022 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Очаква се окончателното увеличение, което ще внесем за месец септември, да бъде по-голямо от първоначално заявеното, посочи по време на заседанието Деница Златева, директор на „Булгаргаз“. Тя каза още, че работят за много конкурентна цена за месец октомври заради стартирането на интерконектора с Гърция. Целта им е за октомври да постигнат цена, която да е равна или по-ниска от цената за месец август.

Първоначалното предложение на „Булгаргаз” бе природният газ да поскъпне с още 6% и да стигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Деница Златева е новият директор на „Булгаргаз“, Топчийски остава начело на съвета

Иванов попита Златева при какъв индекс TTF към момента се ориентират за определяне на новата цена, която КЕВР трябва да утвърди на 1 септемери. Златева посочи сумата от 270-275 евро.

На 1 септември КЕВР ще утвърди цената на газа за месец септември на закрито заседание от 15.00 ч., посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

„До края на септември 50% от техническия капацитет на газохранилището в Чирен ще бъде нагнетено с газ от „Булгаргаз“, посочи още Златева.

Припомняме, че природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Тогава регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене