Кметът Илко Стоянов се поклони пред мощите на Св.Лука

Днес кметът Илко Стоянов се поклони пред мощите на св. Лука Кримски, които пристигнаха в храм „Въведение Богородично“в Благоевград. Денят започна със света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Св. Лука Кримски е известен хирург, художник и писател. Ръкоположен е за дякон през 1921 г., а малко по-късно и за йерей, като продължава да се занимава с хирургия. Свети Лука Кримски и Симферополски е покровител на цялата медицинска наука, в най-голяма степен хирургията. Вярва се че молитвата пред иконата на свети Лука помага на лекарите преди тежки операции, както и на болните, на които предстои хирургическа операция. Молитвата пред светеца помага и при различни житейски случаи.

На път за храм „Въведение Богородично“ кметът Илко Стоянов посети и занятията на децата, които творят всеки ден в заниманията по интереси през лятната ваканция, организирани от Община Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. „Когато видях ентусиазма в техните очи, си помислих, че няма нищо случайно – децата и вярата са тези, които осмислят света. Да си пожелаем здраве, мир и благоденствие!“, коментира благоевградският управник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене