Забраниха каскадите с велосипеди и скейтбордове по бордюри и парапети в Благоевград

Драстични глоби за нарушителите на Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред одобриха вчера общинските съветници на Благоевград. Без дебат, с 33 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ почти всички санкции скочиха, но размерът им се диференцира, за да се съобрази с тежестта на нарушението.
Забранява се ползването на парапети, пейки, огради, бордюри на фонтани и съоръжения в парковете, детските площадки и градинките за каскади с колела, кънки и бордове, а глобата за нарушение е от 50 до 150 лв. От 20 до 50 лв. ще бъде глобяван всеки, който размести пейки или кошчета за боклук.
Вече официално е забранено къпането във фонтаните, както и ползването на всякакви плавателни съоръжения в общинските водоеми, а мераклиите да карат канута и др. ще трябва да имат изрично разрешение от кмета, в противен случай портфейлът им ще олекне с 20 до 50 лв.
За лепене на афиши, писане и драскане по фасадите на сгради глобата от 100 лв. се увеличава до 300 лв. За фойерверки на частни и фирмени партита на открито вече ще е нужно 5 дни предварително да се направи заявка в общината с точна дата и време за илюминациите, но не по-късно от 22 ч. вечер и не по-рано от 9 ч. сутринта, като това изискване не важи единствено за новогодишната нощ.
За семейни тържества у дома ще трябва да се уведомява предварително домоуправителят, за нарушение на разпоредбата санкцията е от 20 до 200 лв. Заведенията в близост до жилищни сгради могат да сервират на открито до 22 ч., в противен случай ще отнесат до 500 лв. глоба. Тези в кооперации пък не могат да отварят преди 7 ч., нито да работят след 23 ч. през лятото и 22 ч. през зимата.
Отглеждането на зеленчуци и животни в междублокови пространства вече се наказва с 300 лв.
От 50 до 200 лв. ще олекнат таксиметровите шофьори, които си позволят да нарушат одобрената от ОбС схема за местостоянки на такситата, при рецидив санкцията е до 500 лв.
Младоженците ще трябва да плащат еднократен пропуск, ако искат с автомобила да отидат до ритуалната зала, или ще ги глобят от 50 до 300 лв.
От 300 на 500 лв. се вдигна таванът на глобата за продажба на алкохол в района на учебни заведения, същата е и за деца без придружител в заведения, в които се сервира алкохол.
С промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество местният парламент даде правото на директорите на учебни заведения, селските кметове и наместници да отдават под наем чрез търг или конкурс свободни помещения, ако не пречат на основната дейност, извършвана в сградата.
Гласуваха се и промени в Наредбата за условията и реда за упражняване в търговските дружества, участието в граждански дружества и сключването на договори за съвместна дейност с оглед предстоящите конкурси за избор на управители на общинските фирми.
Насрочването им стана повод за размяна на реплики между съветниците на групата на ГЕРБ и председателя на ОбС Р. Тасков, който коментира, че се надява това да стане до края на годината, но натърти, че зависи от самите съветници и избраната по този повод комисия.

С изумление Кр. Роячки разбра, че е избран за неин председател на сесия, от която е отсъствал, и искрено се разсмя: „Избрали сте ме за председател, без да знам, как очаквате комисията да работи“!“.
Местният парламент прие отчетите за 2021 г. на всички общински дружества без дебати и дискусии с единствен коментар-препоръка от Кирил Илиев кандидатите за управители на непечелившите дружества да се явят на конкурсите с оздравителни програми.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене