Стотици на храмов празник в Ковачево

Стотици хора уважиха храмовия празник на 8-вековната църква „Успение Богородично” в санданското село Ковачево, който се чества днес. Най-напред се проведе традиционният търг. Много от присъстващите се включиха в него, за да помогнат на практика за поддържането на древния молитвен дом в селцето, в което днес живеят не повече от 30 души. Най-голямо бе наддаването за вкусните погачи, приготвени от местните баби, както и от жените, дошли да запалят свещ и да се помолят в старинния храм. На търга се разиграха и няколко бутилки с алкохол, но най-висока цена се даде за една от прекрасните погачи – 170 лева. Всички събрани средства ще се използват единствено и само за църквата в Ковачево.

По-късно отец Юлиян отслужи водосвет. Свещеникът освети курбана, който се раздаде за здраве и благоденствие на миряните. След това започна веселата част с много музика и кръшни танци.

„Стана истински празник, дойдоха много хора от различни населени места. Миналата година ремонтирахме покрива, спряхме течовете и влагата. А в навечерието на този празник почистихме и освежихме района, за да е комфортно на нашите гости”, споделиха жители на санданското село.

Църквата тук е построена още през 14-и век, по-късно е съборена, но е възстановена през 17-18 век. В днешния си вид е преустроена през 19-и век.

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене