С глоба от 200 лева Хаджидимово ще спира просията, мръсотията и караниците

Нова наредба предвижда по-сурови санкции, за да се осигури общественият ред, да се поддържа чистотата и да се защити имуществото в община Хаджидимово. Местната власт иска с по-крути мерки да дисциплинира населението. Затова е и разширен списъкът със забраните.

След приемането на новите мерки от местни парламент жителите на общината няма да имат право да псуват и да се карат на обществени места, както и да се държат грубо и неуважително помежду си. Слага се край и на просията в населените места. Не се допуска драскането на графити по стените.

Забранява се на земеделските стопани да поставят сушилки за тютюн на тротоарите, където затрудняват движението на хора и животни, като създават предпоставки за пътни инциденти. Това важи и за строителните, отоплителните и други материали. Те могат да са на тротоарите не повече от 48 часа, след това е нужно да се приберат в имотите на техните собственици.

Влизане на домашни животни и птици в района на гробищните паркове ще се санкционира. Домашните животни трябва да се извеждат по маршрут, определен от кмета на населеното място. Четириногите не може да се пускат в градинки, паркове, по улици, площади и тротоари. Не се разрешават хазартни игри на обществени места. Ако се прави дискотека за младежи до 18 години, то организаторите са длъжни да ргистрират в Община Хаджидимово и в полицейския участък дните и часовете на провеждането им, както и да контролират силата на звука.

На нарушителите на наредбата се налага глоба до 200 лв. за първо и до 500 лв. за второ нарушение, ако то е извършено до 1 г. след първото. Глоба от 20 лв. е предвидена за „маловажни нарушения“. Санкцията ще излезе с 20% по-малко за нарушителите, ако я платят в седемдневен срок, предвиждат местните законодатели.

/ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене