Запомнящ се старт на 30-ото юбилейно издание на „Пирин Фолк“! Ето кои са победителите от „Детски Пирин Фолк“ 2022

Емоционален, пълен с изненади и запомнящ се старт на 30-ото юбилейно издание на фестивала „Пирин Фолк“ 2022! По традиция, наложила се през последните 6 години, началото в петък вечер бе дадено с провеждането на конкурса за изпълнителско изкуство за деца – „Детски Пирин Фолк“.

Точно в 20:45 часа на сцената в Летния театър на Сандански прозвуча химнът на фестивала – „Добре дошли в Сандански, приятели“. Любимите на поколения българи водещи Николай Николов и Даниела Колева приветстваха почитателите на македонската песен с топли думи и широки усмивки, а публиката притихна в нетърпеливо очакване на представянето на младите участници. Претендентите за престижните отличия тази година бяха 15 като сред тях имаше и два дуета. Най-добре представилите се си тръгнаха с награди.

Компетентното жури в състав: Надежда Захариева, Димитър Динев, Атанас Стоянов, Севдалина Спасова, д-р Генчо Генчев и проф д.н. Венцислав Димов /председател/ истински се затрудни в избора си, тъй като талантливите изпълнители показаха отлични вокални качества и сценично поведение.

Гост-изпълнителите на вечерта Сашка Васева, Лия, Васко Лазаров и Невена Цонева превърнаха конкурсната вечер в празник.

Безспорно най-голямата изненада за вечерта бе символичното завръщане на Сашка Васева на сцената, откъдето преди близо три десетилетия стартира кариерата й като певица. С изпълнението на авторската си песен „Зелените очи“, която представя за пръв път на фестивала през 1997 г., Сашка  предизвика истински фурор в Летния театър. А публиката стана на крака, за да я аплодира дълго.

По повод юбилейното издание на фестивала организаторите поднесоха и друга изненада – 30 емблематични за историята на Пирин Фолк личности получават „Грамота за специален принос и подкрепа към утвърждаване и популяризиране на Международен фестивал „Пирин Фолк“ Сандански 2022“. Сред тях са Никола Ваклинов, Димитър Динев, Светослав Лобошки, Пламен Велинов, Сашко Митковски и много други. С почетни грамоти се удостояват и легендите на фестивала – Валентин Пензов, Емил Ристосков, Влади Вълчев, Никола Дамянов, Евтим Евтимов, Тончо Русев и други. Пълният списък на личностите, отличени със специалните грамоти, е достъпен на www.fenfolk.tv, както и в официалната уебстраница  на фестивала.

За празничното настроение и визуалните ефекти на сцената на „Детски Пирин Фолк“ допринесоха и красивите хореографии към музикалните изпълнения, за които се погрижика танцьорите от ТС „Празник“, ансамбъл „Македонци“, ТС при АНПТ „Н. Вапцаров“, ТС „Звездица“ и ТФ „Хоуп“.

Ето и победителите в „Детски Пирин Фолк“ 2022:

I награда на фестивалното жури: Кирилка Ръбачева – Либе ле, мое убаво

/музика: народна, текст: народен, аранжимент: Стоян Дюлгеров/

II награда на фестивалното жури: Михаела Бояджийска – Защо не дойде, Елено

/музика: народна, текст: народен, аранжимент: Валери Димчев/

III награда на фестивалното жури: Михаела Тончовска – Лено ле

/музика: народна, текст: народен, аранжимент: илиян михов – баровеца/

Награда „Свети Врач“ на Кмета и Община Сандански: Василена Стоянова – Яно, мори, ягне

/музика: народна, текст: народен, аранжимент: Георги Иванов/

 

Награда „Фен Фолк ТВ“: Катерина и Зорница Стоянови – Кальо, Калино девойко

/музика: Светослав Лобошки, текст: народен, аранжимент: Светослав Лобошки/

 

Награда на зрителите: Ивана и Ивона Малчови – Огреяла месечинка

/музика: народна, текст: народен, аранжимент: Народен оркестър към НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“/

***

Довечера, 27 август, фестивалът „Пирин Фолк“ продължава с Конкурс за изпълнителско изкуство, когато на сцената като специални гост-изпълнители ще се качат: Илия Луков, Наум Петрески и Зуица Лазова, Ива и Велислава Костадинови.

На 28 август, в неделя, когато се провежда Конкурсът за нова авторска песен на македонска основа, гост-изпълнители ще бъдат Глория, Володя Стоянов и емблематичният за фестивала дует – Севдалина и Валентин Спасови.

И двете вечери ще се излъчват на живо в ефирите на няколко телевизии:

  • 27 август – по ФЕН ФОЛК, ФЕН ТВ и БНТ 4
  • 28 август – Кпо БНТ 1, БНТ 4, ФЕН ФОЛК ТВ и ФЕН ТВ.

Ще могат да се проследят и онлайн в официалните Facebook страница и YouTube канал на Фен Фолк ТВ, както и в ефира на радио Белла.

Организатори: Фен Фолк ТВ и Община Сандански

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене