„Група Азоти“ спря изцяло производството на азотни торове, химикали и производни продукти във вторник за неопределен срок заради високата цена на на газа. Собственик на комапнията е държавата.

Ефектът на доминото с газа – в Полша „Карлсберг“ спира да произвежда бира

„Карлсберг Полска“ спира производството на бира в заводите си в Полша заради липсата на CO2. Ситуацията е част ефекта на доминото, предизвикан в Полша от високата цена на природния газ и затварянето на големи производства, сред които е и химическият гигант „Група Азоти“, който пък снабдява с въглероден диоксид (CO2) хранително-вкусовата промишленост и, в частност, биреното производство.

В бирена държава като Полша „Карлсберг Полска“ притежава няколко от най-популярните марки – Окочим, Кшьонж, Кащелан, Карми, Харнаш, Самарсби и други. В петък с позоваване на компанията полското радио Ток FM съобщи, че пивоварите имат въглероден диоксид, който стига за производството на бира за най-много три дни, пише offnews.bg.

Високите цени на природния газ се проявиха в индустрията с различни странични ефекти. Един от тях е липсата на СО2. Причина за неговата липса пък е спирането на производството на СО2 в завода на „Анвил“ АД, който е част от най-голямата химическа компания в Полша „Група Азоти“. Заводът пък е спрял заради високата цена на природния газ, която прави продукцията му непродаваема.

„Карлсберг Полска“ очаква незабавна реакция на правителството, защото ситуацията, вероятно, ще засегне всички компании, използващи СО2 за производствата си. Вългеродният диоксид за бирата е бил произвеждан от компанията „Еър продъктс“ от суров СО2, доставян от „Анвил“. Заради спряното производство на азотни торове, е спряло и производството на СО2. Суровината е пристигала по тръбопровод и не могат да бъдат осигурени алтернативни доставки.

Полските икономически портали са потърсили коментар от другата голяма бирена компания „Живец“ и от „Кока Кола“. В „Живец“ в момента анализирали ситуацията, а от „Кока Кола“ до момента не са отговорили.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене