Майка Тереза: Добрите думи може да са кратки и лесни за казване, но ехото им е наистина безкрайно

Анеза Гонджа Бояджиу, позната в целия свят като Майка Тереза, е родена на днешната дата през 1910 година в Скопие, като тогава населеното място е част от Османската империя. Отива си от този свят на 5 сепетмеври 1997 година, погребана е с държавни почести. На 4 септември 2016 г. е канонизирана и обявена за светица от папа Франциск. 4 години по-рано е обявена за блажена от папа Йоан Павел II.

Майка Тереза е индийска католическа монахиня и светица от албански прозиход. Тя е основателка на ордена Мисионери на милосърдието, известен със своята мисионерска и благотворителна дейност сред бедните по света. През 1928 г. тя напуска семейството си, за да стане мисионерка в ордена на Сестрите на Лорето, като никога повече не вижда майка си и сестра си.

По-късно заминава за Британска Индия и започва своето послушничество. Тя полага първите си монашески обети през 1931 г., като приема името на Тереза от Лизийо. Полага тържествен обет през 1937 г., когато вече е учителка в Калкута.

През 1948 г. майка Тереза започва самостоятелната си мисионерска дейност сред бедните в Калкута, като първоначално основава училище.

През 1950 г. получава разрешение от Ватикана да създаде диоцезна конгрегация, която става основата на ордена Мисионери на милосърдието. Организацията започва съществуването си като малък орден с 13 члена, а в края на XX век вече включва 4000 монахини поддържащи множество сиропиталища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят. Първоначално активен главно в Калкута, орденът започва да придобива популярност и привлича последователи и дарения. През 60-те години той създава хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в много части на Индия. През 1965 г. е основан първият им център извън страната – във Венецуела.

Ето на вашето внимание нейни интересни мисли:

Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.

Всички сълзи са изплакани от сбъднати мечти.

Всяко дете е безценно. Всеки е Божие създание.

Добрите думи може да са кратки и лесни за казване, но ехото им е наистина безкрайно.

Едно радостно сърце се ражда обикновено от сърце, което гори от любов.

Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва, да се чувства по-добре и по-щастлив.

Радостта е мрежата на любовта, която улавя душата.

Само жената може да създаде семейството. Но семейството може да бъде разрушено от нея.

Самотата и чувството, че си нежелан, това е най-голямата бедност.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене