Разградената ни граница уби двама полицаи (обзор)

  • л пометен с висока скорост.

    Бургас осъмна с кошмарна катастрофа на автобус с преселници

    Служебният МВР шеф обяви война на каналджиите и на подкупните си служители

    Камери заснели сблъсъка

    Оградата по границата с Турция е разкъсана, преселниците минават на групи по 40-50 души, каналджиите ги извозват с автобуси, а граничните полицаи или участват в трафика, или не могат да ги спрат. Печалната картина, че държавата ни е разграден двор, лъсна след като вчера в призори в Бургас загубиха живота си двама полицаи.

    Както съобщи “Труд”, около 5 ч сутринта на кръгово кръстовище автобус с 47 мигранти и двама шофьори – трафиканти сирийци, блъсна с висока скорост патрулен автомобил, опитал се да прегради пътя им. На място загинаха бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. На място бе заловен само един от каналджиите, а съучастникът му успя да избяга.
    “Не органите на полицията в Бургас е трябвало да пресрещнат автобус с мигранти. Това е работа на “Гранична полиция” – работа, която очевидно не е свършена”, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който пристигна още към 9,30 ч в Бургас.

    Преселниците от Сирия и Афганистан преминали през разкъсаната ограда на границата край село Стоилово, на около 90 км от Бургас.

    “Има данни, че в пропускането на бежанците през граница има замесени гранични полицаи”, добави той и коментира: “Не мога да си обясня как при такъв наличен състав на “Гранична полиция”, как са стигнали до Бургас тези мигранти… Още по пътя ни от София насам сме обсъдили всички мерки, които е нужно да се вземат – от превозните средства през хората, които се занимават с каналджийство, та чак до хората, които не удържат на натиска и участват по един или друг начин в пропускането на мигранти през границата”, заяви Демерджиев и каза, че обявява война на каналджиите.

    Преселниците, които са били в автобуса-убиец, са преминали оградата в района на странджанското село Стоилово. То е само със 7 жители и е на около 90 км от Бургас. В местността “Пейково” са качени в автобуса от двамата сирийски каналджии. Малко по- нататък – в местността “Босна”, автобусът е бил засечен от гранични полицаи, които му подали сигнал да спре. Водачът му не се подчинил и оттам започнало бясното преследване. Две коли с граничари следвали автобуса по пътя от Созопол към Бургас. Втори опит да бъде спряно возилото с чужденците, бил направен на изграден пропускателен пункт от “Гранична полиция”, но шофьорът отново настъпил газта и към 5 ч сутринта с висока скорост влязъл в Бургас. Двамата полицаи от Първо РУП били уведомени за гонката и поели с патрулката да помогнат на колегите си. От камери от уличното видеонаблюдение се вижда как те с риск за живота си опитват с патрулката да препречат пътя на автобуса, но са пометени от него, след което автомобилът и автобусът заедно се блъскат в два павилиона за кафе и вестници и ги разрушават.
    47-те мигранти, сред които има жени и деца, не са пострадали. Вчера следобед започнаха техните разпити с преводач. Повечето от тях твърдят, че са бежанци от Сирия, но вероятно в групата има и афганистанци.

    Ден на траур в Бургас

    Погребват утре двамата герои

    В Бургаска област утре е обявен ден на траур, а за 13 часа са насрочени погребенията на двамата загинали полицаи. Колегите им от Първо бургаско РПУ, казват, че 31-годишния младши инспектор Йордан Илиев и 43-годишния старши полицай Атанас Градев са били едни от най-смелите служители в “Охранителна полиция”. Градев бил с 18 години стаж в МВР, а след два месеца Йордан Илиев е щял да премине на по-висока длъжност в отдел “Криминална полиция” заради доказани качества. Само за последните три месеца Илиев е награждаван три пъти за проявен героизъм.

     

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене