Радваме се, че ни се предоставиха справки и ясно се заяви, че на този етап всяко едно oсновно училище има достатъчно средства за отопление

Вечерни новини! Местната власт в Разлог проведоха среща с директорите на учебни заведения!

Временно изпълняващ длъжността кмет на община Разлог инж. Гърменов и зам. кметовете Иван Гюров и Гергана Колчева- Фарфарова проведоха среща с директорите на учебни заведения в града през изминалите два дни, по повод използването на общи сгради през отоплителния сезон на учебната 2022/23 година.

„Община Разлог не може да подпомогне финансово учебните заведения през отоплителния сезон, защото част от тях са държавни. За това представихме вариант, обсъден с РУО- Благоевград, който засяга не само учебните заведения, а и цялата общинска администрация. Общината взе решение да премести част от социалните услуги, в други сгради, без да се пречи на работния процес. Използването на общи помещения от общински и държавни училища е оптимален вариант за икономия на средства, като крайното решение е изцяло в ръцете на колектива на училищата.“, уточни инж. Гърменов.
След предложението от страна на Община Разлог, на проведеното общо събрание, директорите на начални училища бяха категорични, че имат готовност за използване на общи сгради в краен кризисен случай. Учебните заведения ще разчитат на допълнително финансиране от Министерството на образованието, като гарантират, че няма да се наруши качеството на образование и децата ще учат присъствено.
С цел икономия на средства от отопление, Начално училище „Никола Парапунов“ затваря третия етаж в основната сграда, а началния етап ще се обучава в отделената по-малка такава. Професионална гимназия по транспорт – Разлог търси вариант за отопление на нафта, ПГТХТ „Никола Стойчев“ води преговори за ползване на помещения на ПГМСС, която се отоплява изцяло на пелети, а СУ „Братя Каназиреви“ има и резервен вариант за отопление на ток.
„Радваме се, че ни се предоставиха справки и ясно се заяви, че на този етап всяко едно oсновно училище има достатъчно средства за отопление. При първоначалните ни разговори бе обсъден вариант за използване на общи сгради от няколко училища, с цел разделяне на разходите за отопление и запазване на финансовата стабилност на всяко от тях. Няма да се отпуска допълнително финансиране за отопление и на общинските училища, при положение, че има възможност да се ползват общи сгради. “, допълни г-н Гюров.
Припомняме, че в началото на месец август инж. Гърменов и г-н Гюров посетиха учебните заведения на място, с цел оглед на системата за отопление във всяко едно от тях. При първоначално проведените разговори, бе обсъден варианта за ползване на обща сграда от учениците на всички училища през отоплителния период. Предложението бе сформирано на база повишаване цената на газта, както и с идеята учениците да останат присъствена форма на обучение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене