Лозарите в Катунци ще продават мерло и каберне по лев за килограм

Стопаните в един от най-лозарските райони на Пиринския край – Катунци, се заричат да не продават и една чепка грозде от сортовете „Мерло” и „Каберне” на цена под 1 лев за килограм. Винпромите вече си имат собствени насаждения и не дават добра цена.

Лозарите са принудени да продават на дребно на частни лица, като повечето от тях са им редовни клиенти. Част от лозовите насаждения са съсипани от паднали градушки. Реколтата е добра, тъй като температурите бяха много високи през лятото и плодът е натрупал достатъчно захарност. Дъждовете в последните дни също помагат за високото качество на гроздето.

Тук най-разпространеният сорт е „Широка мелнишка лоза”, който преди години удари дъното като цена и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. Тази година обаче стопаните ще искат поне 70-80 стотинки за килограм от този сорт. Малко по-скъпо – между 80 и 90 стотинки, ще се продава гроздето от сорта „Мелник 55”.

Лазорите се надяват да наберат поне по 700-800 килограма от декар. Те се заричат да не дават на ниски цени гроздето си. По-добре да го подарим на приятелите си, отколкото да го дадем за жълти стотинки, категорични са стопаните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене