Вечерни новини! Ковачевица се утвърди като местна столица на изкувствата!

Почти през целия месец август в село Ковачевица звучи класическа музика- на живо. Това определено провокира интереса не само на хората, обичащи природата и  магията на  архитектурния резерват, но и ценителите на музикалното изкуство. Само преди две седмици се проведе четвъртото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“, с участието на изпълнители от световната сцена, а от 23 до 28 август училището в  Ковачевица ще се превърне в сцена на младите пианисти, които ще са ученици на Оксана Яблонская –  един от най- добрите пианисти в света. Тя е родена през 1938 година в Москва.

 

Фестивалът „Неотъпкана пътека“  Снимка: METTA/Facebook-„Неотъпкана пътека“

Фестивалът „Неотъпкана пътека“ Снимка: METTA/Facebook-„Неотъпкана пътека“

 

 

 

Културните събития в Ковачевица се превръщат в традиция през последните години. И всяко от тях си има кауза. Фолклорният фестивал „Минало в бъдещето“ събира талантливите деца на България, а извън сцената и млади, и стари могат да научат  занаят от истинските майстори. Известната в целия свят българска пианистка Лора Чекоратова, която от години живее в Манхатън, е основен организатор на фестивала на класическата музика, в който участват нейни колеги от световната сцена. И това събитие си има кауза- да се съберат средства за ремонт на  читалището, за който държавата все не намира пари.

 

Сега предстои първото издание на клавирния фестивал, който ще върне към живот старото училище, превърнато в галерия и музей на селото.

Това събитие е вдъхновено от Оксана Яблонская, един от най-големите виртуози-пианисти. През 70-те години на миналия  век  тя емигрира в САЩ, тъй като съветската държава не ѝ позволява да концертира на световните сцени. Познават я като  пианиста с късите пръсти, а за този феномен тя пише автобиографична книга. Оксана Яблонская е един от най-уважаваните преподаватели в престижното музикално училище „Джулиард Скул” в Ню Йорк.

 

Още при първото си посещение в България тя  открива магичната сила на Родопите и се влюбва в Лещен и Ковачевица, а къщите, които си купува вече нарича свой дом.

Оксана Яблонская, заедно със свои колеги-преподаватели организира идната седмица своя първи мастер-клас за талантливи млади музиканти.

„За първи път не само в Ковачевица, но и в България прави своя мастер клас по пиано, за да предаде своя дългогодишен и високопрофесионален опит“, каза за БНР Иван Жуглев, който е близък приятел на Оксана Яблонская.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене