13-г. тризнак Лъчезар от с. Баня стана най-младият иподякон в Разложко

13-годишният Лъчезар Ядков от село Баня вчера бе подстриган в храма „Свето Благовещение“ в Разлог и стана най-младият иподякон в региона. Службата по харитосването му води лично Неврокопският митрополит Серафим.

„Цяла нощ не спа от вълнение“, разказа майка му Мария Ядкова и допълни: „Отец Янко от нашата църква в Баня ми се обади предната вечер към 23 часа много радостен да ми каже, че владиката ще го подстриже днес в Разлог“.

Лъчезар е едното дете от тризнаци в семейството на Мария и Георги Ядкови и от съвсем малък изпитва силно влечение към църквата, за разлика от сестричките му. В началото в храма ги водела баба им, но от около 2 години той започнал да ходи сам и не пропуска служба, а за големите празници дори иска разрешение да отсъства от училище, за да присъства на литургиите.

„Много е активен, чак не му прилича на годините, но всяка неделя преварва всички и е пръв в храма“, с обич и възхита разказа отец Янко Русков, чийто ученик в църковните дела е малкият Лъчезар.

„Иподякон е най-ниската служба в църквата. Преди да му предложа да го подстрижат, го изпитах в песнопения, четене, ходи и на лагер в Хаджидимово и там много добре се е представил. Не може да стане иподякон човек, който не може да чете, защото при подстригването трябва да прочете апостолско четиво. Накратко, изчаках да видя дошло ли му е времето. Като му казах, целият сияеше от радост. Той е първото детенце, което предлагам за иподяконче, не знам да има по-малко от него в Разложко. Ако интересът му се запази, ще стане прекрасен духовник“, разказа отец Русков.

Завчера Неврокопският митрополит Серафим пристигнал в Разлог с мощите на Св. Лука Кримски, които едно денонощие бяха изложени в храма „Св. Благовещение“. Вечерта отец Янко Русков го попитал кога ще подстриже малкия му помощник и отговорът бил: „Утре сутринта“. Свещеникът в с. Баня извадил специални одежди за Лъчезар, които не са обличани от десетилетия. „Те са подарени на храма ни от турчин преди може би повече от век. Не са обличани поне от 80 години, но са много красиви. Съмнявам се да има някъде подобни. Изработени са от кадифе, извезани със сърма. Службата беше много тържествена“, разказа за харитосването отец Янко.

„Цялото семейство бяхме с него в този толкова важен за всички ни ден. В рода ми сме имали прапрадядо клисар в Гърция, бабите ми и двете бяха много вярващи и може от тях да се е предала тая духовност през поколенията“, предполага майката на най-малкия иподякон в региона.

Семейството обаче е пропуснало възможността да запечати важния момент в снимка заради огромния наплив от народ и присъствието на много свещеници в храма по време на подстригването на малкия Лъчезар. От днес той вече ще може да влиза в олтара и да помага на свещеника във всички църковни дейности.

Бъдещият шестокласник се увлича и по народната музика, той ходи в читалището на уроци по тамбура и народно пеене.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене