Вечерни новини! Поне 280 млн. лв. ще струва чистенето на снега от републиканските пътища

Поне 280 млн. лв. ще струва чистенето на снега от републиканските пътища, включително и от готовите магистрални отсечки в страната, през тази зима. Това показва тръжната документация за 6 поръчки за избор на компании за зимна поддръжка и аварийни ремонти, публикувани на сайта на пътната агенция. Не е публикуван все още търгът за Северния централен район, който включва пътищата на територията на областните пътни управления във Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра.

Спешните поръчки са за кратък период от действие – максимум 7 месеца. Спешните договори се налагат, след като изтекоха и вторите анекси за удължаване на прекратените предсрочно от служебния министър Виолета Комитова 3-годишни контракти за текущ ремонт и поддръжка на обща стойност 758 млн. лв. А търговете за новите такива ще отнемат по-дълго време от началото на зимата. От кабинета “Петков” отказаха да възлагат ремонти и да плащат на компаниите за вече извършени дейности по старите договори, което и влоши състоянието на пътищата.

Само почистването на асфалта от снежинките на магистралите “Хемус”, “Тракия”, “Марица” и “ Струма” през тази зима ще струва почти 77 млн. лв., показват разчетите на пътната агенция. Най-скъпо ще струва на бюджета зимното поддържане на завършената магистрала “Тракия” – 31,5 млн. лв. без ДДС. Фирмата, която спечели поръчката ще трябва да осигури 60 комбинирани машини за зимно поддържане, 8 роторни снегорини, 24 товарачни машини, 4 автокрана, 8 автовлекача, 80 пясъкоразпръсквача и 16 снегорина. Фирмите имат възможност да кандидатстват за различни позиции, но за всяка от тях ще трябва да докажат съответната налична техника, която не може да се използва и за кандидатстване по други позиции.

Сред критериите за допускане на кандидатите е през последните 3 години фирмата да е почиствала през зимата поне 150 км пътища. Гаранцията за кърпене на дупки за аварийните ситуации, в случай че се наложат такива дейности е 6 месеца.

В новите контракти за текущ ремонт е предвидено цената на договорите и на отделните дейности, заложени в тях да се променят в случай на промяна на поддържаната дължина на пътните отсечки – тоест пускане в експлоатация на нови пътища. Както и при осигурено допълнително финансиране от възложители. В контрактите, които са с максимален срок на действие от 7 месеца, се залага възможност и да се индексират цените на дейностите на 6-ия месец при инфлация или дефлация с изменение от над 5 на сто. Поскъпването или намалението на договорените цени не може да надхвърля 50 на сто.

Компаниите ще имат срок до 1 септември да подадат документи. Само 2 седмици по-дълъг е срокът за подаване на документи за новите 3-годишни договори, които включват текущ ремонт и поддръжка, включително и чистене на пътищата от снега.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене