Над 800 души се включиха в традиционния поход по пътя на Самуиловите войници в Петричко

Над 800 души, повечето от които ученици, се включиха в традиционния поход по пътя на Самуиловите войници. Организаторите от петричкия клуб „Млад планинар“ и читалището в село Ключ, посрещнаха участниците в патриотичния поход.

„По стъпките на Самуиловите воини“ включва поклонение пред мемориала в Самуилова крепост и село Ключ, обявиха в социалните мрежи. Трасето е повече от 5 километра.

По маршрута на ослепените войници на цар Самуил поеха патриоти от Петрич, Благоевград, Гоце Делчев и София. Походът се осъщестява с много дух и национална гордост в чест на годишнина от битката на Самуил и войската му.

При поредния си поход Василий II е спрян пред крепостта, издигната от Самуил в Ключката клисура между планините Беласица и Огражден. Край село Ключ българските войски отбиват многократните опити на византийците да превземат преградата, но на 29 юли са нападнати внезапно в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки. След пленяването са ослепени около 15 000 български войници. На всеки 100 остават по един с едно око. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно – на 6 октомври 1014 година, след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене