Ново мече, живяло в неподходящи условия, пристига скоро в Парка за мечки край Белица

Ново мече пристига в Парка за мечки край Белица, каза за БТА ръководителят на гледачите в парка и участник в спасителната акция Калина Вълчинкова. Мечето е преместено преди дни от колекционер, посочи Вълчинкова. Мечката е женска, на около пет години и се казва Ива. Предполага се, че е живяла с преместеното в парка през ноември 2020г. мече Теди.

От Парка за мечки съобщават, че като малка Ива е дадена на частен колекционер в Скопие и оттогава живее в имота му. Заграждението ѝ е направено от бетон и не предоставя подходящи условия за живот на мечката.

Ива все още не е на територията на Парка за мечки, но е на сигурно място, каза още Вълчинкова. Предстои да се подготвят още документи, с които мечката да пристигне в новия си дом, както и медицински прегледи за установяване на състоянието ѝ.

Мечето изглежда добре, но при всички положения отглеждането в неподходящи условия се отразява, посочи ръководителят на гледачите в парка. Предстоящи обстойни ветеринарни прегледи ще покажат дали животното ще има нужда от медикаменти или допълнителни грижи.

След пристигането в България Ива ще прекара 30-дневен карантинен период, през който ще е настанена в отделно от останалите мечки заграждение. Тъй като наближава сезонът, през който мечките вече се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с вероятните ѝ другари в мечия парк – Теди и Рику.

Процесът по спасяване на отглеждана в неподходящи условия мечка винаги е дълъг и в него са замесени много институции, но добрата комуникация при такава акция завърша с удовлетворение за всички страни, посочи Калина Вълчинкова. След получаване на всички необходими документи, Ива ще бъде преместена в новия ѝ дом в Парка за мечки край Белица, управляван от фондация „Четири лапи“, съвместно с фондация „Бриджит Бардо“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене