Благоевградски баничар прави модерна свинеферма за 200 животни в землището на с. Логодаж

Нова свинеферма с капацитет до 20 майки и 200 прасета за угояване изгражда в местността Бановица в благоевградското село Логодаж фамилията на благоевградсккия баничар Нейко Червенков. Дъщеря му Ивайла Червенкова е депозирала проект за промяна на Общия устройствен план на имота им от 2 декара с искане за промяна на предназначението от нива за производствена дейност. Семейството има малка свинеферма в регулацията на с. Логодаж и намеренията са за изместването й извън селото, разширяване и модернизиране. Предвидено е да се направи и транжорна, като клането на животни няма да става във фермата, а ще се извършва от лицензирана фирма в района на Благоевград. В одобрената от контролните органи документация е предвидено и изграждането на тръбен кладенец с дълбочина до 35 м за измиване и охлаждане на свинефермата.

Преди 2 г. чрез фирмата си „НАЙ 2017“ ЕООД Ивайла Червенкова нае на търгове  към 100 дка общинска земя с планове да развива овощарство. Фамилията, която има верига баничарници в Благоевград, взе под наем за 10 г. някогашни черешови градини в землищата на селата Дренково и Селище, които бяха запуснати с идеята да кандидатстват за финансиране по европейски програми за овощарство.

Проектът за изменение на ОУП за бъдещата им свинеферма в Логодаж е внесен от кмета на Благаоевград Илко Стоянов за решение на ОбС и се очаква обсъждането да се състои на предстоящата сесия в края на август.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене