При среща с мечка – Съвети от управителя на парка за мечки край Белица Димитър Иванов

През последните години нашумяха много случки на срещи и нападения на мечки в естествена природна среда и най-много в Родопите. По този повод управителят на парка за мечки край Белица Димитър Иванов беше любезен да препоръча адекватно поведение в гората за евентуална среща с мечка.

“Мечката е териториално животно и обитава определена маркирана от нея територия. Хората да се придвижват на групи, да са психологически подготвени за евентуална среща и да не се вика и крещи силно.

Практически съществуват три вида ситуации на такава среща. Първата “лице в лице” – препоръчва се да се избягват резки движения и викове, които допълнително да раздразнят животното, дори се препоръчва пеене /много интересно как ще се сетим точно коя песен да подхванем б.а./.

Вторият възможен случай на среща е в ситуация, когата мечката пази нещо свое – храна, бърлога или малко мече. Когато я съпровождат малки, става много агресивна и нападателна.

Третият случай е във варианти, когато неволно променяме поведението й. Нерегулираните сметища край хижи и почивни плански станции с изхвърлени хранителни отпадъци създават трайни навици и мечките започват редовно да ги посещават.”

Сигурно не са малко ловците, които по време на активния ловен сезон са имали шанса да видят това най-едро диво животно в нашата природа. Правилното поведение в такава ситуация е строевата команда “Пушка при нозе! За среща по фронта – мирно!”

За тези, които все още не са виждали това достолепно животно, все пак едно посещение в парка край Белица ще бъде от визуална и емоционална полза.

Паркът се намира на десетина километра от град Белица в Благоевградска област и е създаден през 2000 г. в местността “Адрианов чарк” в Рила планина.

Първоначално паркът е трябвало да приюти всички танцуващи мечки в България с цел хуманно отношение към този вид животни, използвани десетилетия наред за атракция по градове, села и паланки с цел изхранване на мечкарските семейства.

Идеята за създаването на парка е на Бриджит Бардо и фондация “Четири лапи”. Изгражда се на две етапа върху площ от 120 декара със съзействието и одобрението на МОСВ.

Още от самото си създаване паркът се превръща в предпочитана туристическа дестинация от посетители на всички възрасти. От април до юни посетители се допускат от 12.00 до 18.00 часа, за месеците юли и август -10.00 -18.00 ч. и септември-октомври 12.00- 18.00 часа. Обиколката продължава 40 минути, като посетителите се предупреждават да не дразнят и хранят мечките.

Постепенно през годините в този парк се събират мечки и от други страни на Балканския полуостров и е един от четирите такива в Европа.

В момента тук персонал от шестима човека се грижат за 19 мечки, като най-старата от тях е на 35 години, а последният член на тукашното мечешко общество беше доставен преди две години от Албания.

Менюто на мечките е диетично съобразено с оглед техните кулинарни предпочитания в живата природа. 20% от храната е месо – основно риба и пилешко, а останалата част са сезонните плодове и зеленчуци.

В парка стриктно се следи по външни признаци за здравословното състояние на мечките, като ежегодно се извършват и профилактични прегледи. Знае се, че тези животни имат висок праг на търпимост на болка и признаци за заболявания трудно се забелязват без специализирани прегледи както за вътрешни, така и стоматологични заболявания. Наскоро тук беше извършена уникална операция -лапероскопия за изваждане на тумор на една от мечките.

Кузман Петров

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене