С всенощно бдение и света литургия в Рилската света обител беше отбелязана годишнината от успението на нейния основател

С всенощно бдение и света литургия в Рилската света обител беше отбелязана 946-годишнината от успението на нейния основател и покровител на българите – свети Йоан (Иван) Рилски Чудотворец.

Стотици православни християни от различни краища на страната се поклониха пред Рилския светец в днешния ден.

В литургията участваха Неврокопският митрополит Серафим, Видинският митрополит Даниил, архимандрит Василий – протосингел на Софийската митрополия, гръцкият Арголидски митрополит Нектарий, Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, свещенослужители от Рило-манастирското братство. Сред гостите в обителта бяха областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски и кметът на община Кюстендил Петър Паунов. В нощното бдение снощи се включи и областният управител на Благоевградска област Николай Шушков.

Гостуващият на Неврокопската епархия Арголидски митрополит Нектарий от гръцката църква, който носи със себе си частица от мощите на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки), донесе днес в Рилския манастир реликвата, а вечерта тя ще бъде в Сандански.

„Събрахме се и днес отново в обителта на Св.Иван Рилски, пред неговите свети мощи, да го почетем и разбира се, да измолим отново неговото благословение и благодатната му подкрепа, виждайки, че все повече и повече животът ни се изпълва с изпитания, които се оказва, че не сме готови да посрещнем. Лесно се поддаваме на разединението, на противоречията, на враждата помежду ни“, каза Неврокопският митрополит Серафим. Той призова да бъдем по-единни и посочи, че най-добрият начин това да се случи, е именно чрез вярата.

Игуменът на Рилската Света обител Евлогий благодари за възможността за поклонение пред мощите на св. Лука Кримски. „За да можем всички ние, чули и чели за него и чудесата, които е вършил, да се поклоним на живо и да получим неговата благодат и благослование“, каза епископ Евлогий. Той поздрави всички, намерили в днешния ден пътя към Светата обител, за да се отправият всеобщи молитви за преуспяването на страната и народа ни.

„Доста време вече живеем в напрегната обстановка, както в нашата държава, така и близки до нас страни. Нуждаем се от смирение, силна вяра и упованине в Бога. Да се молим да има мир, защото без него всичко друго около нас се обезмисля“, каза още игуменът на манастира.

На днешният ден през 946 г. се упокоил от своите постнически и молитвени подвизи най-известният български светец, отшелникът свети Йоан (Иван) Рилски.

Както при повечето светци, така и преподобният Рилски чудотворец се почита в деня на кончината му. Но неговата памет се чества още на 19 октомври, когато мощите му са пренесени в Средец (София), и на 1 юли, когато те след векове са върнати в обителта му в Рила планина.

Свети Йоан (Иван) Рилски бил погребан в планината до мястото на своето усамотение. След години тялото му е открито нетленно и е прибрано в ракла в манастирския храм, където се пази и днес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене