Традиция и елегантност в полите на Родопите

Ваканционният комплекс „Гърмен хилс“ се намира в едноименното село, в подножието на югозападните Родопи и на 10 км от районния център гр. Гоце Делчев. Като част от митичното поречие на р. Места, Гърмен е известен както с многовековния си Чинар – така и с разкопките на античния римски град Никополис ад Нестум. В съседство с него е Огняново с лечебните си води. В същата област, но по-навътре в планината по каньона на р. Канина, са Лещен и архитектурната легенда Ковачевица. Тук са развити до съвършенство строителните традиции на основата на дърво и цепен камък, който се споява с размекната пръст, за да се създаде здрав зид.

 

Комплексът е изграден по архитектурния проект на бюро „Алтернатива АМ” и попада в строителните граници на селото. Достъпен е чрез тупик в западна посока, докато се изградят прилежащите му улици. Парцелът му е получен чрез сливането на два имота с къща в североизточната част. Разположението на съществуващата сграда благоприятства оформянето на просторен и равен югозападен двор, където се разполагат външните съоръжения – басейн и барбекю. Новите вили са пръснати в тази част на терена сред дърветата. Разположението им спазва нормативните отстояния до границите и между самите сгради, както и параметрите на устройствената зона.

 

Функционално решение на къщите.
Съществуващата жилищна сграда в парцела е превърната в къща за гости след реконструкция и разширение. При огледа на място и след архитектурно заснемане се оказва, че дървените конструкции на къщата са силно компрометирани и трябва да бъдат подменени. Това подпомага осъвременяването на окончателното решение и свързването му с облика на новото строителство, при изричното желание на инвеститора да се запази каменната зидария. Тя се укрепва съобразно конструктивния проект, като са взети всички необходими мерки за безопасна реализация и функциониране на обекта.


Високата дневна с каменни стени.    Източник: Гърмен Хилс, www.garmenhills.com

На съществуващото приземно ниво се развиват общите дневни части на къщата в две издължени помещения. В едната ос, със значителна височина 4.70 м, е дневната в която са разположени три къта за сядане с поглед към неотменната за родопската къща камина в дъното. Освен височината, основна характеристика на помещението придава автентичният каменен зид на всички стени, който започва с цокъл от цепен камък и продължава с блоков градеж; в другата ос с нисък таван (2.30 м) са разположени кухненския бокс с трапезария; за общото въздействие на етажа допринасят оставените отвори по дължина на средния зид; санитарният възел и складовото помещение са добавени към старата основа и са достъпни отвън.


Кухня-трапезария в каменното приземие.    Източник: Гърмен Хилс, www.garmenhills.com

Пристройката от южната страна представлява широк и покрит дървен чардак, който осигурява обширно многофункционално междинно пространство за долните етажи. Това е чудесното място за живот на полуоткрито: през него се влиза в помещенията на втория етаж; осъществява се връзката между нивата чрез прорязаната по дължината му външна дървена стълба; достъпът до третия (тавански) етаж се осъществява с еднораменна стълба между стаите напреко на верандата. На второ ниво зад чардака са разположени две самостоятелни спални – всяка със собствен санитарен възел. На третия подпокривен етаж са обособени два апартамента – единият е двустаен, а другият е общо пространство с възможност за спане на седем човека в обособените кътове под покрива.


Поглед към трапезарията, кухнята и камината, Грийн Вю.    Източник: Гърмен Хилс, www.garmenhills.com

Новите къщи за гости, изградени от камък и дърво, са наречени „Блу Вю” и „Грийн Вю” в зависимост от гледката им към басейна или зеленината. Те  имат характера на вилна сграда за едно семейство с двускатен покрив. На първо ниво, по дължината на дълбока южна веранда, се разполагат обща дневна-трапезария-кухненски бокс и спалня със собствен санитарен възел, както и мокро помещение под стълбите. Дневната в средата е с по-нисък и равен таван, за да се оформи спалнята в подпокривното пространство над нея. Странично разположените трапезария и спалня са под издигащия се скат на покрива. По този начин, част от дневната и спалнята стават по-просторни, въпреки че къщата е практически едноетажна, по-ниска от дърветата и добре свързана с терена. Вътрешната двураменна дървена стълба отвежда към втори етаж, където след антре със санитарен възел се влиза в централно разположената спалня с тераса над верандата. В нея са разположени две единични легла и едно в подпокривна ниша.


Ретро баня сред зеленината.    Източник: Гърмен Хилс, www.garmenhills.com

Начин на изпълнение, оформяне на интериора и обзавеждане:
При създаването на архитектурния облик на къщите, проектантите от „Алтернатива АМ” търсят въздействието на регионалната архитектура и го съчетават умело с новите удобства. Те залагат на традиционния каменен градеж в околността и едновременно с това покриват високите експлоатационни изискванията необходими за ваканционно селище. Основните строителни материали при изграждането на вилите са камък и дърво. Камененият зид с дебелина 50 см е изграден от местни майстори, усвоили старата техника до съвършенство. Той има изолация и обшивка отвън или отвътре според решението. Дървената конструкция се състои от стени с дебелина 20 см (плоска вътрешна и заоблена външна обшивка, носещи колонки, изолация); подова и покривна конструкция (покритие от керемиди върху плътна дървена обшивка, ребра, пълнеж между ребрата и облицовка отдолу с дърво или гипсофазер).


Спалня на първо ниво с каменна стена, Грийн Вю.    Източник: Гърмен Хилс, www.garmenhills.com

Вътрешната довършителна обработка на помещенията е съобразена с предназначението им. Тя варира – мазилка, дървена облицовка и гипсофазер. Като акцент на първо ниво във вилите е използвана видимата каменна зидария дори в спалните. Особено изразителна е дневната част на съществуващата къща, чиито стени са изцяло от запазения оригинален каменен градеж. Таваните са облицовани, но с видими греди. При обзавеждането на санитарните възли е търсен характерен образ: уредите и батериите са в модерен или ретро-стил на фона на подходящите теракотни плочи за пода и мазилка „стуко венециано“ в същия нюанс по стената. За подовото покритие са предпочетени материалите: дървено дюшеме за дневна, спалня и стълби; теракотни едро-размерни плочи за бани и антрета; гранитегрес в кухненския бокс; каменни плочи за терасата и около басейна. Подът на дневната с каменни стени е от шлайфан бетон, най-подходящ за приземното ниво.

Всичките елементи на обзавеждането: кухненско обзавеждане от дърво, маси със струговани крака, столове с ратанови седалки, легла и мека мебел (с тапицерия от велур) – са издържани в елегантен стил, макар и близък до традицията и природата. Цветовата гама е внимателно подбрана. Когато в помещението преобладава дървената облицовка, кухненското обзавеждане е бяло. Когато стените и тавана са в бял латекс, тогава кухненското обзавеждане е от дърво, а електро уредите имат оксидирани повърхности в топъл нюанс.

Поглед от дневната към трапезарията на Блу Вю.    Източник: Гърмен Хилс, www.garmenhills.com

Технически инсталации:
Вилите са оборудвани с водно-въздушна помпа с подово отопление и охлаждане и три регулируеми конвектора – по един за всяка спалня и дневна. Това осигурява чистота на обзавеждането и пълноценното използване на подовете и стените през всички сезони. Слънчевите панели допринасят за собствено производство на топла вода. Всяка вила има вградена камина, изградена от местен камък. Отоплението на триетажната къща е решено с радиатори.

Фасадите съчетават къмъка, дървото и мазилката. Новите вили са изградени частично от камък на първо ниво, комбиниран с дървена веранда и хоризонтална обла обшивка по останалите фасадни стени. По този начин те се свързват с природата и традицията. Запазените стари зидове на съществуващата къща са обработени със специални лакови покрития и са видими отвътре, но отвън са измазани с бяла мазилка. Вида на дограмите е съобразен с мястото и предназначението си, затова се различава по форма и изпълнение. В каменния градеж са вградени малки прозорци с външна каса и капаци, които се комбинират с ковани врати с видими панти; технологичните дървени прозорци, витрини и врати със стъклопакет са към верандата; покривните прозорци VELUX осветяват таванските помещения. Има поставени общо 4 броя покривни прозореца VELUX – 1 брой в голямата спалня в Стая „Акация“ и 3 броя в Стая „Небе“, разположени в спалнята и банята. Прозорецът, поставен в банята, е със специално покритие, което е подходящо за бани и влажни помещения.

Покривните прозорци осигуряват достъп на дневна светлина, подобрена вентилация и висока енергийна ефективност на помещенията. Те влияят благоприятно на вътрешния климат, което е необходимо условие за пълноценна почивка и здравословен сън на гостите във вила Грийн Вю.
Продуктовата листа на VELUX съдържа още широка гама покривни прозорци и решения за плоски покриви, различни видове щори и сенници за слънчева защита, външни ролетни щори, светлинни тунели, инсталационни продукти и продукти за дистанционно управление.

Всички строителни намеси провеждат последователно идеята на инвеститора БЛМ – да вгради хармонично елементите на съвременния лукс в регионалната строителна идентичност. Изграждането на комплекса съвместява усилията на целия екип, оглавен от целенасочения инвеститор. Всички те заедно постигат високото ниво на всеки етап от изпълнението: умело проектиране, майсторско изпълнение на каменни и дървени зидове и оформяне на интериорите; качествени доставки за обзавеждане и оборудване. Като краен резултат е създадена стойностна архитектура, която заема достойното си място в региона.
Чудесният комплекс изпълнява своето предназначение като предлага прекрасни условия за спокойна почивка и база за опознаване на останалите забележителности, в каквато се превръща и самият той.

Къща за гости на три нива:  
Застроена площ: 165,50 м2
Втори етаж: 107,50 м2
Трети етаж (тавански): 107,00 м2
Разгъната застроена площ: 380,00 м2

Къщата за гости на две нива: 
Застроена площ: 104 м2
Втори етаж (тавански): 28 м2
Разгъната застроена площ за едната къща: 132 м2

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене