Тестът SAT вече не е задължителен за кандидатстване в АУБ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Американският университет в България променя условията за прием. Тестът SAT вече не е задължителен за кандидатстване в един от най-елитните университети в България. Това реши Настоятелството на университета на редовна среща, провела се през уикенда в Благоевград. Новата кандидатстудентска процедура влиза в сила от есента на 2015 г.

Предложението, направено въз основа на задълбочено проучване, беше одобрено единодушно от членовете на Настоятелството. Според него, за прием в университета, кандидат-студентите трябва да са издържали успешно теста TOEFL, да имат среден успех над 5 от дипломата си за средно образование, както и да предоставят две препоръки и есе. Обмисля се и въвеждането на интервюта по телефон или скайп. Всеки, който желае, може да държи SAT и да изпрати резултатите си, за да бъдат взети под внимание от комисията по прием.

Проучването е направавено от зам.-ректора по академични въпроси на АУБ Стивън Съливан. Той е проследил връзката между резултата от теста SAT по време на кандидатстването, резултата от теста TOEFL и общия успех при завършване на гимназия. Проучването показва, че последните две взети заедно по-добре прогнозират поведението и успеха на студентите по време на следването им в университета.

Образованието, което предлага АУБ се фокусира върху развиване на критично мислене,  разбирането и подхождането към специфични въпроси от глобална гледна точка. Точно поради тази причина, извънучебните дейности са изключително силно застъпени в образователния процес в университета. За да бъдат успешни, да бъдат ангажирани и отдадени, от студентите се изискват умения и заложби, които не могат да бъдат показани в пълна сила от резултатите от теста SAT. В едно глобално общество, където промените се случват ежедневно, очакванията на младежите към образованието, което получават се променят. АУБ е доказан лидер в областта на образователните процеси и бързото адаптиране към промените на външната среда. Тази промяна, още веднъж доказва иновативността и гъвкавостта на университета в отговор на нуждите на пазара. За АУБ кандидат-студентът не е само резултат от тест, а низ от качества, таланти и страст, които са по-добър гарант за успех в образователния процес.

Тенденцията за  превръщането на теста SAT в незадължителен елемент от кандидатстудентския процес се наблюдава в световен мащаб. Броят на американските университети, които  премахват SAT от задължителните приемни изпити нараства. Повече от 800 университети в САЩ вече не изискват стандартизирания тест и въвеждат алтернативни изпити за прием.

С тази промяна АУБ дава шанс на талантливи млади хора от цял свят да кандидатстват и да докажат академичните си постижения по различен начин. Конвенционаланите тестове, които поставят знанията в рамка, не съумяват да предадат духа на разнообразните таланти и дарби на кандидат-студента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене