В сравнение с периодите преди пандемията (т.е. преди 2020 г.), броят на декларациите за несъстоятелност през второто тримесечие на 2022 г. е по-нисък в повечето сектори на икономиката с

Регистрират по-малко фирми, фалитите нарастват

Регистрациите на нови фирми в страните от ЕС са намалели с 1,2% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие, обявиха от Евростат. Създаването на нови фирми намалява за второ поредно тримесечие. През първото тримесечие беше отчетен спад от 2,3% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г.

Що се отнася до фалитите на фирми, те се увеличават за четвърто поредно тримесечие. Увеличението започна през третото тримесечие на 2021 г. Най-новите данни показват, че през второто тримесечие на 2022 г. декларациите за обявяване в несъстоятелност са се увеличили с 2,2% в сравнение с предходното тримесечие. Фалитите през второто тримесечие се увеличават най-много в транспортните дейности.

Разглеждайки фалитите по дейности, единствено секторите строителство и информация и комуникация регистрират намаление на броя на фалитите през второто тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие (съответно -12% и -4%). От друга страна, други дейности показват увеличение на фалитите. Транспортът и складирането (+16%) и образованието, здравеопазването и социалните дейности (+12%) са дейностите с най-голямо увеличение на броя на фалитите през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходното тримесечие.

В сравнение с периодите преди пандемията (т.е. преди 2020 г.), броят на декларациите за несъстоятелност през второто тримесечие на 2022 г. е по-нисък в повечето сектори на икономиката със следните две основни изключения: транспорт и хотелиерство и ресторантьорство, където фалитите през 2022 г. с повече, отколкото преди пандемията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене