Какви услуги ми се полагат по Здравна каса в стоматологията?

В пакета от дентални услуги са включени и две дейности по възстановяване функцията на дъвкателния апарат

През 2022 г. бяха приети изменения за предоставяните дентални дейности. Затова ви моля да уточните какви манипулации се полагат по НЗОК на здравноосигурени над 18-годишна възраст в стоматологията? Остава ли възможността за безплатно протезиране, без ограничения във възрастта?

 

Златка Николова, гр. Кърджали

След влизането в сила на анекс/договор №РД-НС-01-3-5 от 10.05.2022г.) за изменение и допълнение на Националния рамково договор за денталните дейности за 2020-2022 между НЗОК и БЗС, в пакета извънболнична дентална помощ през настоящата календарна година НЗОК заплаща частично следните дентални дейности за задължително осигурените (ЗОЛ) над 18-годишна възраст:

1. В първичната извънболнична дентална помощ:

а) обстоен преглед със снемане на орален статус, веднъж за съответната година, като доплащането от здравноосигуреното лице е 1,80 лв.

б) до три лечебни дейности, които могат да бъдат:

– обтурация с химичен композит или амалгама (пломба), като доплащането от пациента е 4,00 лв.

и/или

– екстракция (изваждане) на постоянен зъб с анестезия (упойка), за което доплащането от пациента е 4,00 лв.

2. В специализираната извънболнична дентална помощ:

а) специализиран обстоен преглед, като доплащането от здравноосигуреното лице е 1,80 лв.

б) инцизия в съединително-тъканни ложи, включително анестезия, а доплащането от пациента е 7,50 лв.

в) екстракция на дълбоко фрактуриран или разрушен зъб, включително анестезия. Доплащането от пациента е 13,50 лв.

г) контролен преглед след някоя от дейностите по букви „б“ и „в“, като доплащането от пациента е 0,80 лв.

В пакета от дентални услуги са включени и две дейности по възстановяване функцията на дъвкателния апарат при цялостно обеззъбени челюсти с цели зъбни протези (НЗОК заплаща 210 лв. за всяка от тях), в т.ч. и контролни прегледи за период от 4 години, независимо от възрастта на пациента.

Цената, която НЗОК заплаща обаче, не включва материала за протезата и медико-техническата дейност за изработката й. Извън регламентираното доплащане за дейности от бюджета на НЗОК, когато необходимото лечение не е включено в договорения пакет дентални дейности, както и ако ЗОЛ са получили полагащия им се обем дентални дейности или по време на лечебно-диагностичните дейности изрично предпочетат материали, средства или методики, невключени в посочения пакет, пациентите дължат заплащане по цени на лечебното заведение.

zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене