Охраната на парк „Рила“ откри повече палатки в лагера на дъновистите, предупредиха ги с протокол

Контролните органи на НП „Рила“ предупредиха с протокол Бялото братство да спазва правилата за пребиваване в района на Седемте рилски езера. Протоколът е съставен от служители на парковата охрана в края на миналата седмица, пише „Струма“.

При проверка в лагера на дъновистите при Седемте рилски езера е установено, че палатките надвишават бройката на разрешените. В началото на август ръководството на парк „Рила” въведе ограничения от 60 палатки и 200 посетители в лагера с цел предотвратяване на процесите на ерозия, застрашаващи езерата. Преди да получи разрешение за ситуиране на палатковия лагер, сдружението на Бялото братство се съгласило да спазва въведените ограничения. Комендантът на лагера изпраща всяка седмица до НП „Рила” справка и списък с бройката на хората, сред които има много туристи от чужбина.

При проверката обаче контролните органи са открили 6 палатки повече и тъй като нарушението не е голямо, са съставили предупредителен протокол на представителя на сдружението, в който е посочен еднодневен срок за отстраняването им. При по-сериозни нарушения на територията на парка е предвидена глоба, която за юридически лица може да достигне до 10 000 лв.

Иначе палатковият лагер на дъновистите традиционно се изгражда в началото на август и остава до средата на септември, където се провеждат духовни практики – четат се лекции и се изпълняват упражнения. Кулминацията е големият събор на Бялото братство край езерото Бъбрека на 19 август, когато се чества Преображение Господне по стар стил. Според учението на Петър Дънов тогава става събор на слънцето с представители от всички планети и започва началото на Божествената нова година. Последователите на Бялото братство посрещат изгрева на слънцето на платото при Бъбрека, облечени в бели дрехи, и изпълняват танца паневритмия под съпровод на музика, която се изпълнява от музиканти, разположени в центъра на кръг, като целта е да се постигне хармония с природата.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене