Какво ще е времето до Великден?

До Великден времето остава променливо, с чести пролетни валежи. През периода не се очакват резки застудявания. Средните за страната температури сутрин и вечер няма да падат под нулата, а дневните стойности ще са в широк диапазон, но най-често между 10 и 20 градуса.

В началото на седмицата преди Цветница от югозапад на североизток ще премине обширен средиземноморски циклон. Студеният му фронт, по който се очаква активна гръмотевична активност с риск от градушки, преминава над съседна Гърция. У нас в понеделник са възможни такива, най-вече в южните райони. В останалата част на страната – напоителни пролетни валежи, особено значителни по количество в Централна България. В сила е жълт код с очаквани количества до 20-25 литъра на квадратен метър за денонощието. Вятърът в понеделник ще бъде с по-осезаеми пориви в Южна България, а температурите в топлата част на денонощието ще са между 8 и 13 градуса.

Във вторник и сряда валежите продължават, но ще са по-слаби. В следобедните часове, с по-голяма вероятност в сряда, ще има условия за формиране на купесто-дъждовна облачност с краткотрайни, на моменти интензивни превалявания с гръмотевици в Южна и Източна България. Има риск от дребни градушки.  

Четвъртък е денят от тази седмица, в който преваляванията ще са незначителни и само на изолирани места в страната. Температурите през деня ще достигнат стойности на много места между 15 и 20 градуса. Нахлуването на по-топъл въздух е предпоставка за сутрешни мъгли, най-вече в Югоизточна България и по крайбрежието.

В петък се очаква над Източна Европа да премине слаб студен фронт, с краткотрайни следобедни валежи с гръмотевици. На Цветница засега се очертава топло време, с незначителни превалявания.

 

 

Страстната седмица ще започне с топло и слънчево време със следобедни температури в някои райони около 25 градуса. Около Велика сряда се очаква преминаване на пореден студен фронт с краткотрайни валежи, гръмотевична активност и риск от градушки. Ден-два след това дневните температури ще се задържат сравнително по-ниски, но все така пролетни.

С цялата условност на дългосрочните прогнози в дните около Великден ще е топло, но с превалявания. На самия празник се очакват краткотрайни следобедни валежи с гръмотевици и традиционния при студени фронтове риск от градушки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене