ПОДРОБНОСТИ ЗА САМОУБИЙСТВОТО НА ИЗВЕСТЕН ДУПНИШКИ НАРКОДИЛЪР! Преди да се застреля Големия Лапач поискал да види внучката си

На 68 г. се самоуби дългогодишният дилър на дрога в Дупница Николай Лапачки, известен с прякора Големия Лапач. Николай Лапачки се е самоубил със собствен пистолет в дома си в Дупница. Открит е облян в кръв от брат му Кармен вчера сутринта около 9,20 ч. Не е оставил предсмъртно писмо. Братът е позвънил на тел. 112 да търси помощ. На място са пристигнали криминалисти от РУ на МВР в Дупница и линейка на Спешен център – Дупница. Лекарите само са констатирали смъртта на Големия Лапач. Допреди месец той излежаваше поредната си присъда за разпространение на наркотични вещества.

Братът на Н. Лапачки – Кармен

Репортер на „Струма” откри Кармен пред дома на Николай Лапачки в градската градина на Дупница. Ето какво заяви братът Кармен: „Николай беше пуснат предсрочно от затвора в Бобов дол преди около месец заради онкологично заболяване. Като разбра диагнозата, изпадна в депресия и непрекъснато повтаряше, че ще се самоубие, но не му вярвахме. През последните дни имаше много силни и непоносими болки. Бяха му изписани лекарства за болките, но не успях да ги купя, тъй като личният му лекар беше сгрешил електронната рецепта. Всеки ден идвах по няколко пъти да му донеса вода и храна. Беше много отпаднал, не можеше да става от леглото. Сутринта отидох да го видя, заварих брат ми с окървавена уста, а от ушите му течеше кръв, беше се самоубил. Не можех да повярвам, мислех, че е още е жив, и позвъних на тел. 112 да търся помощ. В момента криминалисти извършват оглед в дома му. Тежко ми е на душата, все пак ми е брат, за някои може да е бил враг…“, заключи Кармен.

Криминалисти пред дома на Н. Лапачки и племенницата му Ефтима

Вчера в дома на Големия Лапач пристигна съпругата му Таня, с която са разделени от години. От нея има син Георги, който е единственото му дете. Въпреки развода те са запазили добри взаимоотношения през годините.

Близки до семейството разказаха пред „Струма“: „През нощта, преди да се самозастреля, Н. Лапачки е звънял на племенницата си Ефтима, която много обичал, и й заявил, че обаждането му може да е последно. Позвънил и на бившата си съпруга Таня и я помолил да му доведе 6-годишната му внучка, за да я види. Тя изпълнила последното му желание и посред нощ завела малката дядо й да я види, преди да сложи край на живота си“.

Синът на Н. Лапачки, Георги Лапачки-Малкия Лапач, излежава присъда в затвора в Бобов дол за разпространение на дрога. Двамата, баща и син, бяха заедно в затвора, преди Големия Лапач да бъде пуснат предсрочно на свобода заради заболяването му. Вчера не беше ясно дали синът ще бъде пуснат за погребението на баща му.

Тялото на Големия Лапач е закарано за аутопсия в моргата в Кюстендил. Вчера все още не се знаеше кога ще бъде погребението.

Миналата година, преди да влезе за пореден път в затвора, Н. Лапачки се е пенсионирал. Той се е похвалил пред приятели, че е взел почти тавана на пенсията – 930 лв. Тогава се коментираше, че без нито ден трудов стаж Големия Лапач е получил голямата пенсия, тъй като, докато е излежавал многото си присъди, той е работил в мината в Бобов дол и като леяр в леярната в Дупница.

Последно беше задържан след проверка от пътни полицаи през април 2021 г. да шофира лек автомобил „Нисан“ на ул. „Вардар“ в Дупница. При проверката е установено, че е шофирал с 1,14 промила алкохол в издишания въздух, освен това, преди да седне зад волана, взел и амфетамини. В дома му бяха открити везна за измерване на наркотични вещества и хапчета амфетамини, за което беше осъден на 4 г. и 3 м. затвор.

Две седмици преди последното му задържане през април 2021 г. Големия Лапач беше задържан с още 8 души, сред които синът му Георги, приятелката му, племенницата му Ефтима и жена от Перник. Зрелищната акция по задържането им се случи на жп гарата в Дупница. При слизането от влака жената, доставчик на дрога, беше закопчана с белезници. В същия ден бяха задържани и останалите, срещу които беше повдигнато обвинение за ОПГ. Срещу сина на Н. Лапачки, племенницата му Ефтима и жената от Перник, която е играла ролята на доставчик на дрога, е образувано досъдебно производство за организирана престъпна група в Специализираната прокуратура в София.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене