Наплив на туристи в музея на Петрич, дивят се на уникални находки

Хилядолетия история могат да се видят в новия дом на Исторически музей-Петрич. Уникалните находки се ширят на 2000 квадратни метра площ, а само допреди 3 месеца много от тях въобще не се експонираха. Причината за това бе малкото пространство на музея, който се намираше в приземния етаж на читалището.
„Новият ни дом вече води много повече посетители. Дори в неделя, когато валя много дъжд, дойдоха доста любители на историята. А те има какво да видят“, заяви директорът на музея Методи Бисерков.

Сред най-ценните исторически находки е мраморна плоча с писмо от римския император Галерий, писано през 308 година. Тя е открита през 2002 година в античния град край Рупите. От нея става ясно, че древното селище е било с градски статут и се е казвало Хераклея Синтика. В последните години селището се изследва усилено от екип, ръководен от доцент д-р Людмил Вагалински. Сред уникатите е и скулптура без глава на знатен гражданин на Хераклея Синтика. Има и тетрални маски, предмети от бита, златни накити, древни монети, статуи, плочи с надписи, оловен печат на византийски съдия…

„В просторните помещения сме подредили зали с различен акцент – археология, която е праисторическа, антична и средновековна, етнография, има изложба „Българските земи през 15-17 век, както и ново и най-ново време – Възраждането и Петрич от края на 19 до средата на 20 век“, каза още Бисерков.
Предстои завършването на изложба с някои от предметите на пророчицата Ванга. Ще се изложат във витрините най-важните от тях, защото във фонда на музея те са над 3000.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене