ГРАНДИОЗЕН И МНОГО ЗАТРОГВАЩ ФИНАЛ НА БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ `2022

Ефектен беше финалът на изключително силното тазгодишно издание на Банско джаз фестивал. Салвадор Собрал, който донесе победата на Португалия на Евровизия преди няколко години, певецът с ново сърце, изнесе един незабравим концерт в края на финалната, осма вечер на фестивала, който за 25-та поредна година събира в едно Банско и джаза.
Неподправено артистичен, увличащ, заобиколен от чудесни музиканти, Салвадор Собрал представи една уникален концерт. Всичко имаше в този концерт – и театралност, и нови музикални светове, които се разкриваха с всяка следваща песен, и разчупено сценично поведение – „затова не тъгувам за
предишното си сърце, вече мога да не спирам да танцувам по време на концертите си“ казва Собрал.

Дори „Облаче ле бяло“, към която Салвадор Собрал премина много елегантно от красива своя балада, която изпълни, акомпанирайки си сам на рояла. Всички на пощада в Банско пяха с него, и всички зрители бяха на крака и не спираха да ръкопляскат след финала на песента.
Имаше и още една специална изненада за публиката (сред която Салвадор Собрал често слизаше да общува) – за очакваното от всички изпълнение на песента, с която спечели Евровизия, той покани на сцената три млади български певици – Яница, Александрина и Ивана да изпеят заедно Amar Pelos Dois. Това беше една удивителна възможност за тях и показа колко важна и успешна се оказа Джаз академията в рамките на фестивала в Банско. Защото именно по време на уъркшопа, изнесен от Салвадор Собрал, той се впечатли от високото ниво на младите участници и съвсем спонтанно предложи да изпеят песента вечерта на голямата сцена.

Цялата история на последната вечер на Банско джаз фест обаче започна с … благосклонността на времето, защото при 70-процентна вероятност за дъжд вечерта, той се „изваля“ през деня и спря точно за началото на концертите.

Начало, което бе поставено от представителния Гвардейският духов оркестър под диригентството на Ради Радев с една многоцветна програма, която много се хареса на многобройните зрители, за поредна вечер изпълнили централния площад на Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене