СЕНЗАЦИОННО! Бачково под обсада за Голяма Богородица, десетки чакат чудо

– В манастира обявиха пореден случай на спасена бременна и плода й с помощта на Божията майка

Поредно чудо, станало благодарение на Божията майка, обявиха монаси от Бачковския манастир в навечерието на храмовия празник. Бременна жена прокървила и постъпила в болница. Лекарите не били оптимисти, но след молитви пред Чудотворната икона жената родила живо и здраво детенце (виж случая по-долу).
Въпреки облачната и дъждовна неделя потокът от богомолци към Бачковския манастир е неспирен. Хората се стичат за Голяма Богородица, когато обителта отбелязва храмов празник. Независимо, че се пада понеделник, монасите очакват хиляди миряни.
На този ден силата на Чудотворната икона на Богородица е още по-голяма, твърдят божиите служители. Затова и хора от всички краища на страната прииждат да измолят здраве, а някои и рожба от Божията майка.
Хотелът в манастира е пълен. Мнозина искат да спят там, смятат, че Богородица ще им помага във всички начинания.
В подножието на обителна има полицейски патрул, макар притокът на посетители още де не е толкова голям. Търговците по ларгото се надяват на добри обороти.
„Предпочетохме днес да дойдем, за да избегнем утре блъсканицата“, казват асеновградчани.
Тази вечер започна празничната вечерня в храма, на която се отслужва опело за Богородица. След това ще има петохлебие за здраве и благоденствие на българите.
В понеделник, на самото Успение Богородично в 8 часа започва утринна служба, а час по-късно самата света литургия. Много от миряните, които са спазвали пости, ще искат да се пречистят. През целия ден плащеницата ще стои в центъра на храма.
400 литра светена вода е приготвена за богомолците. Освен за здраве, тя е предназначена и срещу зли сили и уроки.
Много записани служби има и за сдобиване с рожби, както и за здраве. Не са малко и тези, които очакват чудеса на Голяма Богородица.


„Бях много болна преди години. Лекарите ме бяха отписали. Но пренощувах в Бачково до света Богородица, молих й се много силно и оздравях“, разказва Милка Велева.
Кунка Пенчева от Пловдив също не пропуска храмовия празник. Години наред нямала дете. Ходила къде ли не. Правила няколко опита да зачене ин витро, но неуспешно. Накрая решила да приспи до чудотворната икона в Бачково. „През нощта ми се присъни самата Божия майка. Държеше дете. Попита ме защо съм дошла. „Света Богородица – отговорих й – всички мои приятелки си имат рожби. Само аз нямам“. „Не плачи, отвърна ми тя – скоро и ти ще имаш“. В този миг ми подаде детето, което държеше, и каза, че то е мое“, разплаква се Кунка. След няколко месеца заченала по естествен път и родила със секцио. Сега имала момче на 15 години.
От самия манастир описаха пореден случай на чудо, сътворено от Богородица.
„През месец март 2019 г. бременна в трети месец постъпва в болница с кървене и опасност за плода и за нея, като прогнозите на лекарите не са добри. След няколко дни сънува Бачковската чудотворна икона, поставена на стената на средния корпус на манастира и хора, които отиват и й поставят цветя. Тя заедно с първородния й син също поставят цветя и се помолват пред иконата. Жената носи със себе си малка иконка на същия чудотворен образ и й се моли през цялото време в болницата.
След няколко дни кървенето напълно спира и в деветия месец ражда живо и здраво момиченце много леко въпреки очакванията на лекарите, които и предлагат да си определи дата за секцио, както се е наложило да роди първото си дете“, разказват в манастира.
От управата на обителта обясниха, че подхождат много предпазливо, преди да обявят дадено явление за чудо. „Има тънка разлика между него и псевдочудо. Католическата църква например преди да обяви подобно нещо, изследва продължително дали дадено изцеление не се дължи на медицината. Ние също гледаме да установим дали тежък здравословен проблем не е решен с методите на науката и чак тогава се произнасяме“, казаха монаси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене