СПА Сандански – идеалното място за почивка и лечение

Балнеоложкият курорт Сандански се намира на 170 км южно от София и на 80 км югоизточно от град Благоевград. Разположен е в Санданската котловина на 224 м надморска височина, в югозападното подножие на Пирин планина, на брега на река Бистрица.

Курортният град е известен с уникалния си климат и минерални извори. Средиземноморското влияние прави зимата доста мека, а есента е дълга и приятна.

СПА Сандански

В спа Сандански има повече от 20 хипертермални минерални извора. Температурата на водата в изворите е от +42°С до +81°С.

Минералните води на курорта са без мирис, приятни на вкус. Лечебните свойства на минералните води се използват за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферна и централна нервна системи.

Можете да се насладите на 6 минерални извора , термоминералната вода в които е от 78 до 81°C. Сандански се е прославил като балнеоложки център. Посещава се целогодишно за лечение на хронични белодробни заболявания, кожни алергии, синузити, бъбречни и урологични заболявания, заболявания на нервната система.

Градът се намира само на 150 километра от големия гръцки град Солун. Климатът е мек, близък до средиземноморския. Лятото е горещо, сухо – средната температура през юли е 24,6°C.

Средната януарска температура е 3°С, така че не се образува стабилна снежна покривка. Валежите са 537 mm годишно. Средната годишна относителна влажност е 67%. Преобладават ясни, слънчеви дни.

Сандански е най-утвърдената естествена клиника за астма в Европа. Оптималната продължителност на лечението е три седмици.

Медицинският център използва продукта ТОРФЕН, натурален торф, изсушен до 60-65% влажност. Добива се от единственото торфено езеро в България.

Торфът допринася за цялостното възстановяване на организма и оздравителните процеси при различни заболявания. Продуктът повишава имунитета и снабдяването на тъканите с кислород.

От древни времена Сандански е известен с уникалния си климат и хипертермални минерални води.

Показания за лечение в курорта са следните заболявания:

  • Алергии
  • Заболявания на дихателната система
  • Заболявания на мускулно-скелетна система
  • Заболявания на периферна нервна система
  • Гинекологични заболявания
  • Метаболитни ендокринни заболявания

Ако страдате от някои от тези заболявания, непременно посетете града и се насладете на прекрасната спа почивка, която ще възстанови здравето ви.

В района на Сандански има много културно-исторически забележителности: действащият Роженски манастир, най-големият манастир в страната – Рилски, градът музей Мелник, местността Рупите, станала известна благодарение на пророчицата Ванга и уникалните минерални извори.

Курортът е особено подходящ за лечение на заболявания на дихателната система през есенно-пролетния период.

Тъй като Сандански е разположен високо, местният климат е уникален и превръща курорта в перфектното място за лекуване на асматици, хора, които страдат от хронични бронхити или често развиват пневмония. Статистиките сочат, че след лечението си тук, при три четвърти от пациентите спазмите намаляват значително или направо изчезват още след първата седмица на лечението. При половината от хората, страдащи от бронхиална астма, симптомите отшумяват напълно.

Минералната вода на Сандански е прочута с лечебната си сила, като оказва благоприятно въздействие най-вече на бъбречната система и стомашно чревния тракт.

В Сандански можете да спортувате активно, например пешеходен туризъм, тъй като градът е прочут с много планински пътеки. Поемайки по тях можете да посетите и територията на Националния парк, който включва два резервата.

Градът има завидна история. Още 2 хил. години преди новата ера, тук се заселват траките, които основават селището Медиус. На по-късен етап римляните го разширяват – те са популярни със своят страст към минералните води. Затова и тук са открити много разкопки на бани.

По време на Първото българско царство градът е един от най-важните в страната. По-късно, през 19 век, е основен търговски център, а името Сандански му е дадено в чест на българския революционер Сандански.

Сандански е родният край и на великия герой Спартак, застанал начело на робското въстание срещу римляните през 1 век сл. Хр. В чест на гладиатора в града е издигнат паметник.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене