Телефонни измамници събират информация в църковните среди

Русенският митрополит Наум в своя профил във Фейсбук предупреждава за странни обаждания от неизвестни лица в различни църковни поделения като митрополитски канцеларии, манастири, енории и др. в цялата страна. Те се представят за архиереи, духовници и църковни служители. Любезно и настойчиво искат информация или телефонни номера на други духовници и църковни служители, като използват склонността на много от хората в църковните среди да споделят дочути факти и коментари за другите. Не е ясно какви са мотивите на телефонните измамници и за какво ще използват получената информация. Клирици и миряни, работещи в църковните поделения, споделят за подобни позвънявания. Някои се досещат, че става дума за измама с неясна цел, други щедро споделят информацията, която им се иска.

Русенският митрополит Наум пръв публично съобщава за това явление и призовава „клириците и служителите в поделенията на БПЦ-БП да не отговарят на обаждания от скрити номера, да не предоставят никаква служебна информация по телефона, а при обаждания от съмнителни номера незабавно да сигнализират органите на МВР!“.

Първите случаи на такива обаждания станаха известни преди повече от месец и се споделяха неофициално в църковните среди. Тогава беше все още ограничен кръгът на адресатите, но през изминалите седмици явлението стана значително по-широко. Не е изключено правоохранителните органи да бъдат помолени да установят кои са тези лица, които събират сведения за служителите на БПЦ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене